En präst smugglade ut en utvisad man från Migrationsverkets förvar – i en resväska.
En präst smugglade ut en utvisad man från Migrationsverkets förvar – i en resväska. - Foto: Foto: Polisens förundersökning och Susanne Lindholm/TT

Präst smugglade ut utvisad man ur förvar – i resväska

Under förra året fick en man, som i väntan på utvisning befann sig i Migrationsverkets förvar, besök av två personer. En av dem var en präst – som nu åtalas för att ha smugglat ut den utvisade mannen i en resväska.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Den 23 februari 2020 försvann plötsligt en man i 20-årsåldern från Migrationsverkets förvar i Gävle. Mannen, som väntade på att bli utvisad till Afghanistan, fick i samband med försvinnandet besök av två kvinnor.

En av kvinnorna är präst, verksam i Stockholmsområdet och del av samma församling som mannen, och nu åtalas hon för att ha hjälpt mannen att rymma – i hennes resväska.

Skulle ge nattvarden

Prästen, som var känd sedan tidigare bland personalen på förvaret, släpptes in för att ge mannen nattvarden. Med sig hade hon en stor resväska med hjul, vilken hon hävdade innehöll föremål relaterade till nattvarden och ett dop. 

Bildkälla: Polisens förundersökning

Men i själva verket var resväskan tom när prästen anlände. Under besöket ska mannen, enligt åtalet, ha lagt sig i väskan. Därefter bad prästen om att få lämna förvaret – med mannen i väskan. 

Det var inte förrän då, när prästen lämnade, som den andra kvinnliga besökaren uppmärksammade personalen på att mannen försvunnit. 

"Sakerna tog större plats när jag lämnade"

Bildkälla: Polisens förundersökning

På en övervakningsbild syns hur prästen, när hon lämnar Migrationsverkets lokaler, kämpar med att dra en märkbart tyngre resväska. Det beror på, enligt polisförhör med prästen, att hon packat ned sakerna slarvigt.

– Väskan jag rullar in i lokalen är väl och omsorgsfullt packad. Då jag senare drar ut samma väska har jag inte packat sakerna lika omsorgsfullt. Jag ville därifrån och packade snabbt ihop sakerna. Sakerna tog större plats när jag lämnade eftersom jag inte var så noga då, därför ser väskan helt annorlunda då jag drar ut den, säger hon, enligt Gefle Dagblad, i polisens förhör.

Åtalas för främjande av flykt

Foto: Susanne Lindholm/TT

Nu står både prästen och den andra kvinnan åtalade för främjande av flykt, men båda nekar till brott. De menar istället att mannen gått på toaletten och därefter försvunnit. Men åklagaren tycker inte att deras förklaring är trovärdig. 

– Det finns inget annat sätt för honom att ta sig ut än med de här kvinnorna, säger Arek Novak, åklagare i fallet, till SVT.

Mannen är fortfarande på fri fot

Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen har, sedan rymningen för över ett år sedan, sökts av polisen men har inte hittats. 

Läs mer:

Peter Madsen planerade flykten i ett år – fick hjälp av sin fru

Så här flydde mördarna från fängelset

17 fångar lyckades fly från fängelseö i anmärkningsvärd rymning

/
/