Miljontals barn och unga har dött i låginkomstländer till följd av coronarestriktioner.
Miljontals barn och unga har dött i låginkomstländer till följd av coronarestriktioner. - Foto: Bildkälla: Johanna Engman/ TT.

Coronarestriktioner har lett till miljontals dödsfall

2,5 miljoner människor har dött i covid-19 i världen. Nu visar det sig att lika många människor har dött till följd av coronarestriktioner – och det handlar främst om unga.


Sammanlagt 2,5 miljoner människor har dött i covid-19 i världen. För att minska smittspridningen och dödsantalen har många av världens länder stängt ner verksamheter och infört skarpa restriktioner. 

Men enligt statistik från FN, som sammanställts av svenska forskare, har restriktionerna lett till att miljontals människor dött – närmare bestämt över 2,5 miljoner, alltså lika många som dött av viruset. 

Bland annat har undernäring ökat och vaccinering minskat i låginkomstländer sedan pandemins start, rapporterar SVT Nyheter. 

Världen delad i två halvor

Om man delade upp världen i två halvor – en fattig och en rik halva, så visar det sig att 9 av 10 som dött i corona bott i den rika delen av världen. Och de som dött till följd av restriktioner bor på den fattiga halvan. 

Dessutom är majoriteten av de som dött i covid-19 över 60 år, medan de som dött till följd av restriktioner och andra sjukdomar främst är unga människor. 

– De här dödsfallen i fattiga länder som vi ser, det är ju kvinnor som har dött i barnsäng, det är nyfödda som har dött på förlossningsdagen eller första månaden, det är barn som dött i lunginflammation, diarré och malaria för att de är undernärda eller inte blivit vaccinerade, förklarar Stefan Swartling Peterson, professor i global omställning för hälsa vid Karolinska institutet och medicinsk expert på Unicef, för SVT Nyheter. 

13 miljoner flickor har gifts bort

Man har även sett en överdödlighet hos vuxna till följd av sjukdomar som tbc och hiv, enligt Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och hiv-forskare vid Karolinska institutet. 

– Så vi har förlorat åratal, kanske upp till ett decennium av utveckling på bara ett år, säger hon till SVT Nyheter. 

Ekström berättar även att man räknar med att minst 13 miljoner små flickor har gifts bort, som resultat av att skolor stängt ned i flera länder. 

– Vi vet också att tusentals flickor har könsstympats. Vi vet också att det haft konsekvenser för hbtq personer och andra utsatta minoriteter där man tagit chansen att trycka till dem ordentligt i coronans namn, säger hon till SVT Nyheter.

Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi och hiv-forskare vid Karolinska institutet. Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!