Lördag 31 Jul
Stockholm

Här lossnar isberget från Antarktis – stort som Hässleholm

Ett isberg,i storlek med New York City, har lossnat från Antarktis.
Ett isberg,i storlek med New York City, har lossnat från Antarktis. Foto: Foto: Jessica Gow/TT och British Antarctic Survey/AP/TT

Det hör inte till ovanligheterna att isberg lossnar från Antarktis, men i fredags lossnade ett isberg som forskarna beskriver som spektakulärt – det är nämligen 1 270 kvadratkilometer stort, vilket motsvarar storleken på hela Hässleholms kommun.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Isberg lossnar kontinuerligt från Antarktis – både på grund av klimatförändringar och av mer naturliga orsaker. Däremot brukar de inte vara riktigt så stora som det isberg som lossnade i fredags.

Lika stort som Hässleholms kommun

Foto: British Antarctic Survey/AP/TT

Isberget som nu lossnat från Antarktis uppskattas vara drygt 1 270 kvadratkilometer. Det motsvarar storleken på hela Hässleholms kommun eller storleken på New York City. 

Enligt forskare är det inte klimatförändringarna som ligger bakom händelsen, utan i detta fall är det helt naturliga orsaker. 

"Ovanligt och spännande"

Adrian Luckman, professor i geologi vid Swansea University i Wales, förutsåg att isberget snart skulle lossna från Antarktis och betonar hur ovanligt det är att så pass stora isberg lossnar.

Foto: Jessica Gow/TT

– Även om det är helt normalt att delar av Antarktis lossnar så är det ganska ovanligt och spännande med såhär pass stora isberg som lossnar, säger Luckman till BBC och fortsätter:

– Tiden får utvisa om det här kommer att trigga fler bitar att lossna inom de kommande dagarna och veckorna.

Läs mer:

Varma februaridagar oroar Greta Thunberg

Forskare varnar för gigantiskt isberg – kan vara tecken på kollaps

Experter varnar: När det här händer på Antarktis kan havsnivån öka

Kommentera
Kopiera länk
Dela