Bild från kvinnoklinikens förslag och barnmorskan Tove Broheden.
Personalen på kvinnokliniken på Södersjukhuset ombads att ta fram olika sparförslag. - Foto: Foto: Stockholms sjukvårdsupprop och privat.

Miljardöverskott i regionen – men kvinnokliniken ska spara in på påläggen

Region Stockholm går med ett överskott på 5,8 miljarder. Men på kvinnokliniken på Södersjukhuset ska man ändå dra ner på kostnaderna och det är upp till personalen själva vad som ska tas bort.
– Det är ett hån, säger barnmorskan Tove Broheden.


Trots ett hektiskt vårdår med en pågående pandemi meddelade nyligen Region Stockholm att de går med ett överskott på 5,8 miljarder kronor. Enligt ett pressmeddelande från regionen ska pengarna användas som en buffert.

"Ni ska vara trygga med att vi säkrar stabilitet i både sjukvården och kollektivtrafik långsiktigt, oberoende av konjunkturer, oförutsedda händelser och kriser", säger Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) enligt pressmeddelandet.

På Södersjukhusets kvinnoklinik uppmanas personalen själva ta fram sparförslag. Foto: Jessica Gow/TT

Samtidigt uppmanas personalen på Södersjukhusets kvinnoklinik att ta fram sparförslag. En bild från personalens brainstorming publicerades under fredagen på Instagramkontot Stockholms sjukvårdsupprop, som snabbt fick en enorm spridning.

Bland förslagen fanns "Skippa det lilla påslakanet till babyfilten, räcker med bara handduken", "Skippa xylokaingel vid tappning". och ta bort paprikan på mackorna.

"Lägger en svältbudget"

Tove Broheden arbetar som barnmorska på Södersjukhuset. Till Nyheter24 säger hon att chefernas uppmaning till henne och kollegorna är förnedrande.

– Det är ett hån mot förlossningsvården och oss som arbetar inom den. Det blir ju en orimlig arbetsbörda och stress när vi förväntas vända på småslantar i en verksamhet som redan är underfinansierad och överbelastad.

Foto: Stockholms sjukvårdsupprop

På grund av en felfakturering under 2019 har avdelningen ett underskott på närmare 72 miljoner. Broheden förklarar att hon tycker att det är skamligt att kvinnokliniken på Södersjukhuset går så många miljoner back – medan regionen går med miljardöverskott.

– Region Stockholm visar upp en miljardvinst och så ska det sparas pengar på ostmackor och värmekuddar för kvinnor som föder barn, säger hon och lägger till:

– Detta beror ju på att verksamheten är underfinansierad från början. Om för många miljoner använts, är det ett bevis för att dessa miljoner behövts.

Tove Broheden är barnmorska på kvinnokliniken på Södersjukhuset. Foto: Privat.

Broheden berättar även att de påminns regelbundet om budgeten och att de måste spara in på de små sakerna.

– Vi kan inte väga budgetbalans mot människoliv. Politikerna slår ifrån sig genom att säga att de inte är de som bestämt det här, samtidigt som de lägger en svältbudget som våra chefer känner sig tvingade att följa.

Maria Sjöstrand som är verksamhetschef på Södersjukhusets kvinnoklinik menar att det är viktigt att personalen är medvetna om budgeten, samtidigt som hon menar att det inte är med risk för minskad patientsäkerhet.

"Jag tycker att det är viktigt att alla medarbetare på kliniken är väl informerade om hur vår ekonomiska situation ser ut för att få en bakgrund till de förändringar som måste göras", säger verksamhetschefen i ett uttalande och fortsätter: 

"Vår främsta prioritet är att åtgärderna ska genomföras med bibehållen patientsäkerhet och kvalitet."

"Visar hur icke förankrade politikerna är"

Nyheter24 har pratat med Laura Björnström, ST-läkare på Södersjukhuset, och en av initiativtagarna till Stockholms sjukvårdsupprop. De startade upp för att lyfta vårdpersonalens röster.

– Reaktionerna har varit väldigt starka och vi har nog aldrig haft så många kommentarer på ett inlägg på så kort tid. Jag tror att kombinationen med att de går med vinst samtidigt som man funderar på att dra in på bedövningsgel till födande kvinnor, är ganska tydligt och det får folk att reagera, säger hon och lägger till:

– Det visar så himla tydligt hur icke förankrade i verksamheten politikerna är och hur de överhuvudtaget inte delar vår bild på golvet.

Vad skulle du vilja säga till de ansvariga i regionen?

– De behöver börja prioritera akutsjukhusen och vårdcentralerna och de behöver sluta hymla med att det de säger är satsningar, egentligen är besparingar och ta ansvar för sin undermåliga budget, avslutar Laura Björnström.

Laura Björnström är läkare och en av grundarna till Stockholms sjukvårdsupprop. Foto: Sara Björkegren

Frågan ligger politiskt hos vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M). I en mejl svarar han till Nyheter24 att han är förvånad över besparingarna.

"Jag blev förvånad när jag först hörde detta då det inte finns något politiskt beslut om sparkrav på kvinnokliniken på SÖS, istället har vi de senaste åren förstärkt just förlossningsvården i regionen med en ersättningshöjning på 5% två år i rad vilket motsvarar ca 120 miljoner kronor sedan 2017, detta utöver de årliga tillskott som sjukhusen fått”, skriver han.

Vård- och valfrihetsregionrådet Tobias Nässén (M). Foto: Anna Molander.

Han skriver vidare att det är ledningen för Södersjukhuset ihop med ledningen på kvinnokliniken som ansvarar för budgeten. Tobias Nässén beskriver att de i politiken fått trygga besked om att kliniken inte kommer spara in på varken något som påverkar patientsäkerheten eller pålägg på macka.

“Hur det ska genomföras behöver nu sjukhusledningen tydliggöra för medarbetarna så att de slipper känna denna oro. Jag tycker det är bra att medarbetarna flaggar om något inte står rätt till så att man kan reda ut det.”

LÄS MER:

Paprikan och Bragokexen kommer att bli kvar på förlossningen

Baddade kvinnas underliv med kaffe under förlossningen – anmäls

Barnmorskan: Hemfödslar har ingenting med vaccinmotstånd att göra

Larmet: Coronasmittade blandas med andra patienter på akuten

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt föremål hittat – bombskyddet på väg

Zelenskyj tackar Biden efter ja till stöd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har talat med USA:s president Joe Biden efter att representanthuset i USA i helgen röstade igenom ett stödpaket på över 60 miljarder dollar, motsvarande över 650 miljarder kronor, till Ukraina.

Stolar återkallas – kan orsaka nackskador

Tre olika typer av stolar återkallas, skriver Konsumentverket på sin webbplats. I samtliga fall handlar det om att stolarna riskerar att tippa bakåt, vilket skulle kunna medföra huvud- eller nackskador.

Tyskar lade rosor vid Hitlers barndomshem

Fyra tyskar misstänks för brott efter att ha lagt vita rosor vid huset där Adolf Hitler föddes i västra Österrike. Gesten gjordes för att markera Hitlers födelsedag den 20 april 1889. Tyskarna som var två systrar och deras partner, alla i 20- och 30-årsåldern, upptäcktes av en polispatrull.

Tre till sjukhus efter olycka med EPA-traktor

1 timme sedan
"En EPA-traktor med 4 personer ombord i Riala har kört av Bergshamravägen och hamnat i diket.", skriver polisen på sin hemsida.

Humanitära kriser får 4,3 miljarder av Sida

1 timme sedan
Den svenska biståndsmyndigheten Sida ska fördela ut totalt 4,9 miljarder kronor i humanitärt stöd i år. Redan nu betalar man ut lejonparten av det – 4,3 miljarder – till 30 olika humanitära kriser världen över.