Foto: Leif R Jansson/Stian Lysberg/Solum/TT
Foto: Leif R Jansson/Stian Lysberg/Solum/TT

Astra Zeneca halverar vaccinleveranserna till EU – så påverkas Sverige

Under eftermiddagen meddelade Astra Zeneca att de kommer halvera sina vaccinleveranser till EU fram till sommaren. Betyder det att den svenska vaccinplanen kommer spricka? Ja, det finns en risk för det – menar Richard Bergström.


Tidigare under torsdagen nåddes vi av nyheten att Danmark väljer att stoppa coronavaccinet från Astra Zeneca i 14 dagar, sedan man tagit emot flera larm om allvarliga blodproppar i landet.

Det dröjde inte länge innan ytterligare fem länder – Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg – valde att fatta samma beslut som danskarna.

Men det här påverkade inte Sverige, då svenska myndigheter inte bedömde att det fanns tillräckligt med stöd för att konstatera någon koppling mellan propparna och vaccinet.

Richard Bergström. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Orsaken? Problem med exporten

Men nu under kvällen nås vi av ännu en Astra Zeneca-relaterad nyhet – och den kan ha desto större påverkan på den svenska vaccinplanen. 

Astra Zeneca kommer nämligen tvingas halvera sina vaccinleveranser till Sverige och resten av EU under det andra kvartalet 2021.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har läkemedelsföretaget stött på exportrelaterade problem.

"Vi klarar inte av det här"

De avtalade 75 miljoner vaccindoserna var nämligen tänkta att skickas från Storbritannien, USA och Indien – men exportrestriktioner i de två sistnämnda länderna gör detta omöjligt.

– Astra Zeneca var väldigt kategoriska och tydliga i samtalet med EU-kommissionen i dag: Vi klarar inte av det här, vi får inte loss de här volymerna på grund av exportrestriktioner. Exakt vad det blir för konsekvenser för oss får vi titta på, säger Bergström till TV4.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Riskerar att påverka den svenska vaccineringen

Ja, för det är inte helt osannolikt att det här sätter käppar i hjulet även för den svenska vaccineringen.

Målet är att hela befolkningen ska vara vaccinerade till midsommar, men nu finns det alltså en risk att den planen spricker, enligt Bergström.

Till TV4 uppger han att man kommer analysera det nya läget tillsammans med Folkhälsomyndigheten.

Läs mer:

Hälsocentral tvingades slänga 100 vaccindoser: "Glömde bort"

Omgång av Astra Zenecas vaccin pausas – efter akuta allergilarm

Nytt coronavaccin godkänns för användning inom EU

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.