Fredag 18 Jun
Stockholm

Astra Zeneca halverar vaccinleveranserna till EU – så påverkas Sverige

Foto: Leif R Jansson/Stian Lysberg/Solum/TT
Foto: Leif R Jansson/Stian Lysberg/Solum/TT. Foto:

Under eftermiddagen meddelade Astra Zeneca att de kommer halvera sina vaccinleveranser till EU fram till sommaren. Betyder det att den svenska vaccinplanen kommer spricka? Ja, det finns en risk för det – menar Richard Bergström.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Tidigare under torsdagen nåddes vi av nyheten att Danmark väljer att stoppa coronavaccinet från Astra Zeneca i 14 dagar, sedan man tagit emot flera larm om allvarliga blodproppar i landet.

Det dröjde inte länge innan ytterligare fem länder – Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg – valde att fatta samma beslut som danskarna.

Men det här påverkade inte Sverige, då svenska myndigheter inte bedömde att det fanns tillräckligt med stöd för att konstatera någon koppling mellan propparna och vaccinet.

Richard Bergström. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Orsaken? Problem med exporten

Men nu under kvällen nås vi av ännu en Astra Zeneca-relaterad nyhet – och den kan ha desto större påverkan på den svenska vaccinplanen. 

Astra Zeneca kommer nämligen tvingas halvera sina vaccinleveranser till Sverige och resten av EU under det andra kvartalet 2021.

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har läkemedelsföretaget stött på exportrelaterade problem.

"Vi klarar inte av det här"

De avtalade 75 miljoner vaccindoserna var nämligen tänkta att skickas från Storbritannien, USA och Indien – men exportrestriktioner i de två sistnämnda länderna gör detta omöjligt.

– Astra Zeneca var väldigt kategoriska och tydliga i samtalet med EU-kommissionen i dag: Vi klarar inte av det här, vi får inte loss de här volymerna på grund av exportrestriktioner. Exakt vad det blir för konsekvenser för oss får vi titta på, säger Bergström till TV4.

Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Riskerar att påverka den svenska vaccineringen

Ja, för det är inte helt osannolikt att det här sätter käppar i hjulet även för den svenska vaccineringen.

Målet är att hela befolkningen ska vara vaccinerade till midsommar, men nu finns det alltså en risk att den planen spricker, enligt Bergström.

Till TV4 uppger han att man kommer analysera det nya läget tillsammans med Folkhälsomyndigheten.

Läs mer:

Hälsocentral tvingades slänga 100 vaccindoser: "Glömde bort"

Omgång av Astra Zenecas vaccin pausas – efter akuta allergilarm

Nytt coronavaccin godkänns för användning inom EU

Kommentera
Kopiera länk
Dela