Fredag 18 Jun
Stockholm

Danmark pausar Astra Zenecas vaccin – efter rapporter om blodproppar

En förpackning med covidvaccin.
En förpackning med covidvaccin. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark pausar Astra Zenecas vaccin i 14 dagar efter rapporter om allvarliga fall av blodproppar. Läkemedelsverket uppger att det inte är aktuellt i Sverige att pausa vaccineringen – och EMA meddelade att vaccinet inte bör öka risken för blodproppar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Danmark pausar vaccinet mot covid-19 från Astra Zeneca i 14 dagar. Enligt danska Sundhedsstyrelsen har flera personer som fått vaccinet drabbats av allvarliga blodproppar – och en person har dött.

Statsminister Mette Frederiksen bekräftar uppehållet.

– Det är naturligtvis beklagligt, men det är för tidigt att säga något om vad det kommer att betyda, säger Frederiksen under en presskonferens.

Läs mer: Hälsocentral tvingades slänga 100 vaccindoser: "Glömde bort"

Ytterligare fem länder i Europa pausar

Österrike, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg har också valt att pausa vaccineringen, men några före beskedet kom från Danmark, skriver Aftonbladet.

– Vi har haft några gånger tidigare att man pausat användningen tillfälligt. I Österrike hade man i förra veckan, tror jag, något fall. Men där återtog man vaccinationen efter att tillfälligt ha utrett det hela, säger Richard Bergström, nationell vaccinsamordnare, till Sveriges Radio Ekot och lägger till:

– Det är viktigt att man tar det försiktigt och hellre stannar upp när man ser någonting.

Norska Folkhelseinstitutt, FHI, och landets läkemedelsverk höll under torsdagseftermiddagen en presskonferens angående Asta Zenecas vaccin. Det meddelades att även de pausar användandet vaccinet, uppger den norska Folkhälsomyndigheten, enligt Aftonbladet.

Men i Sverige fortsätter vaccineringarna som vanligt.

"Vi bedömer inte att det finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin", skriver Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, i en kommentar till TT, enligt tidningen.

Ingen koppling hittad

På torsdagseftermiddagen meddelade den europeiska läkemedelsmyndigheten att Astra Zenecas vaccin inte ökar risken för blodproppar. Enligt data är blodproppar bland vaccinerade inte högre än bland allmänheten, skriver Aftonbladet.

LÄS MER: 

FHM:s vaccinordning har fyra faser – så vet du vilken du tillhör

Festande ungdomar får corona – vägrar hjälpa till med smittspårning

Nytt coronavaccin godkänns för användning inom EU

Kommentera
Kopiera länk
Dela