Människor lämnar blommor i närheten av platsen där Sarah Everard hittades död.
Människor lämnar blommor i närheten av platsen där Sarah Everard hittades död. - Foto: Bildkälla: Ian West/TT.

Mordet på Sarah Everard väcker ilska hos miljontals kvinnor

Efter mordet på 33-åriga Sarah Everard väcks diskussionen om mäns våld mot kvinnor på sociala medier. Idag planeras en manifestation i Everards minne, som en markering mot kvinnoförtryck.


Den 3 mars anmäldes 33-åriga Sarah Everard försvunnen efter att hennes familj och vänner inte kunde få tag på henne. Hon hade senast synts på en övervakningskamera på Poynders Road när hon ensam var påväg hem från en vän i Clapham i södra London. 

En vecka senare hittades hon död i ett skogsområde i Kent, öster om London. En polisman sitter nu häktad misstänkt för att ha kidnappat och mördat henne.

Mordet på Sarah Everard har väckt starka känslor på sociala medier. 

Ilska mot polisen 

Efter försvinnandet uppmanade polisen kvinnor i området kring Clapham Common i södra London att inte ta promenader på egen hand och att vara försiktiga. 

Detta har väckt ilska i landet eftersom varningen ses som ett sätt att lägga ansvaret på offren.

Manifestation stoppas

Nu vill man hedra Sarah Everards minne genom en manifestation för kvinnors rätt till trygghet. Manifestationen, som planeras att äga rum på lördagen i södra London och på nio olika platser i landet, har nekats av polisen, på grund av pandemirestriktioner. 

Mary Morgan är en av personerna som anordnat manifestationen. Hon förklarar att man tänkt bära munskydd, hålla avstånd och ägna en tyst minut i Sarah Everards minne. 

– Jag tycker det är oerhört viktigt att ge kvinnor och deras allierade en plats att samlas i solidaritet för att markera mot ett förtryckande system, säger Morgan till The Guardian.

Väcker diskussionen om våld mot kvinnor

På sociala medier uttrycker tusentals kvinnor nu sina känslor efter mordet på Sarah Everard. En text om kvinnors rätt till trygghet sprids på Instagram och har över två miljoner gilla-markeringar. 

Det är en text av en personlig tränare vid namn Lucy Mountain, som beskriver rädslan som kvinnor upplever dagligen. 

"Vi har alla delat våra live-platser. Vi har alla bytt skor. Vi har alla hållit nycklarna mellan fingrarna. Vi har alla ringt samtal, både riktiga och fejkade. Vi har alla stoppat in håret i jackan. Vi har alla sprungit genom mörka gränder. Vi har alla planerat våra flyktvägar", skriver Mountain i Instagraminlägget och fortsätter: 

"Sluta trakassera kvinnor. Sluta skylla på kvinnor. Och sluta belasta kvinnor med vikten av mäns handlingar. En kvinna borde ha fått promenera hem." 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.