En ny fransk coronamutation är svår att upptäcka med PCR-tester.
En ny fransk coronamutation är svår att upptäcka med PCR-tester. - Foto: Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT och Ludovic Marin/AP/TT

Ny fransk coronamutation upptäckt – visar negativt vid tester

Coronamutationer från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien är numera välkända och studeras flitigt av forskare världen över. Men nu har en ny coronavariant hittats i Frankrike – och den är betydligt svårare att upptäcka med vanliga coronatester.


Franska myndigheter undersöker en ny coronamutation som upptäckts i västra Bretagne i Frankrike. Den nya mutationen, som går under namnet "Breton variant" eller "Brittany variant", tycks varken vara mer dödlig eller mer smittsam.

Men mutationen är ändå uppseendeväckande. Flera som har drabbats av den och som senare avlidit har nämligen lämnat negativa PCR-test – trots att de varit smittade och haft en pågående coronainfektion.

Sjukhusbiolog slog larm efter dödsfall

Under en presskonferens under gårdagen kunde Stephane Mulliez, hälso- och vårddirektör i regionen Bretagne, berätta att det var en sjukhusbiolog som slagit larm om mutationen efter ett dussin dödsfall på sjukhuset.

Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt biologen hade sju av de avlidna patienterna uppvisat tydliga symtom på corona, trots att deras PCR-test visat negativt. 

Vid en närmare undersökning, som enligt AFP inkluderade blodprover och prover tagna längre ned i luftvägarna, kunde man konstatera att patienterna faktiskt hade en pågående coronainfektion. 

Testning och smittspårning trappas upp

Efter att forskningscentrumet "Pasteur Institute in Paris" mottagit prover tagna från patienterna och konstaterat att de insjuknat i en tidigare okänd coronamutation trappas nu både testning och smittspårning upp. 

Foto: Ludovic Marin/AP/TT

Dessutom har mutationen, som alltså är svår att upptäcka genom vanliga PCR-test, lagts till på WHO:s lista för nya coronavarianter som är under utredning.

Läs mer:

Här är regionerna där den brittiska mutationen dominerar

Ny forskning: Så mycket farligare är brittiska mutationen

Coronamutationerna fortsätter spridas – det här vet vi om dem

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!