Stockholm

Ny forskning: Så mycket farligare är brittiska mutationen

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT/Pexels
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT/Pexels.

Den som smittas av den brittiska coronamutationen B117 löper 60 procent större risk att bli inlagd på sjukhus, än den som blivit sjuk i den första varianten av covid. Det visar en undersökning gjord av danska smittskyddsmyndigheten.


Den brittiska virusmutationen upptäcktes i höstas och har fortsatt att spridas fort i Europa. Danmark är särskilt drabbat och omkring 60 procent av de konstaterade fallen är av B117-varianten.

Tidigare studier har visat att den brittiska virusvarianten B.1.1.7 är upp till 50 procent mer smittsam än ursprungsviruset. 

Nu presenteras en undersökning från Danmark med fler, hittills okända faror med mutationen.

B.1.1.7 består av 14 mutationer, och två av dessa anses vara särskilt intressanta. En av dem, "del69-70", saknar ett område i en gen som påverkar det så kallade "spikeproteinet".

Den brittiska variantens påverkan på spikeproteinet misstänks göra den mellan 30-50 procent mer smittsam. 

Här kan du läsa mer om B.1.1.7 och de andra virusvarianterna!

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

60 procent större risk att bli inlagd

En undersökning som gjordes på 2 155 personer på Statens serum institut, som är den danska smittskyddsenheten, visar att den som insjuknar i den brittiska mutationen löper 60 procents större risk att hamna på sjukhus, jämfört med den som haft den första varianten av covid, rapporterar Danmark Radio.

Och det är inte första studien som visar att den brittiska varianten är farligare än andra. Ett antal tidigare studier talar för en högre dödlighet hos B.1.1.7 än ursprungsvarianten, men underlaget bedöms fortfarande vara för litet för att någon sådan slutsats ska kunna dras.

Däremot finns inga tecken på att den skulle vara mer smittsam bland barn.

Ökar i Sverige 

Även i Sverige finns en bred spridning av den brittiska varianten av covid. I slutet av januari fanns bara 95 konstaterade fall – men den ökar fort. 

– Det är definitivt så att den brittiska varianten har störst potential att ta över helt och hållet. Det verkar nästan oundvikligt att det kommer vara den dominerande varianten, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

Läs mer:

Regeringens besked: Skärpta öppettider och maxantal på restauranger

Fler får biverkningar efter vaccindos två – det här är varför

"Oro för en tredje våg" – här är länen där smittan ökar mest

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.