Onsdag 19 Maj
Stockholm

Efter blodpropparna: Danmark slutar med Astra Zenecas vaccin

Astra Zeneca
Danmark sätter nu stopp för all vaccinering med Astra Zeneca. Foto: Claudio Bresciani/TT

Danmark slutar nu att vaccinera sina medborgare med Astra Zenecas vaccin. Det uppger danska Tv2. Detta efter att det i mars uppdagades att flera personer drabbats av allvarliga blodproppar, varav ett dödsfall, i samband med vaccineringen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den senaste tiden har läkemedelsjätten Astra Zenecas vaccin varit vilt omdebatterat, efter att flera personer uppges ha drabbats av blodproppar som en biverkning. Danmark pausade vaccinet, men i Sverige används det i nuläget fortfarande.

Danmark slopar Astra Zenecas vaccin. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Nu väljer Danmark att helt slopa vaccinet från sitt vaccinationsprogram, enligt danska Tv2, skriver Ekstra bladet. Beskedet kom under en presskonferens med partiledare och hälsoordförande i Folketinget när de skulle gå igenom Astra-vaccinets framtid i landet.

Ytterligare information väntas komma senare under onsdagen, skriver Ekstra bladet.

EMA gav grönt ljus

Europeiska läkemedelsverket (EMA), gav i mitten på mars grönt ljus för användningen av vaccinet. Enligt deras utredning fanns det inga kopplingar mellan vaccinet och de sällsynta blodpropparna.

– Vår expertkommitté har kommit fram till en vetenskaplig slutsats. Det här är ett säkert vaccin, sade VD Emer Cooke under en pressträff.

Kommentera
Kopiera länk
Dela