Biståndsministern vill skänka vaccin till fattigare länder.
Biståndsministern vill skänka vaccin till fattigare länder. - Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT & Janerik Henriksson/TT.

Efter slopade vaccinmålet – ministern vill skänka bort vaccin

Sverige kommer inte att nå målet om att vaccinera hela Sveriges vuxna befolkning innan halvårsskiftet. Biståndsministern menar samtidigt att Sverige bör skänka vaccin till fattigare länder så fort alla i riskgrupp är vaccinerade.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Under skärtorsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren, under en pressträff, att Sverige inte kommer nå det ursprungliga vaccinmålet.

Det nya målet är att alla över 18 år ska ha fått åtminstone sin första dos den 15 augusti, och alla över 65 år ska ha vaccinerats den 16 maj.

Biståndsministern Per Olsson Fridh (MP) tycker däremot att Sverige bör skänka vaccindoser till andra länder efter att man vaccinerat personer i riskgrupp. Det rapporterar Dagens Industri. 

– Vi måste vara öppna för att avstå doser, säger han i en intervju med tidningen.

"Viktigare att vaccinera i hela världen"

Biståndsminister Per Olsson Fridhs förslag om att Sverige bör skänka vaccin till fattigare länder så fort vi har vaccinerat klart personer i riskgrupp kan innebära att Sverige ger bort doser innan hela den vuxna befolkningen är färdigvaccinerad. 

– Det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen. Vi måste säkra en global fördelning av vaccin innan vi har vaccinerat klart själva, säger Per Olsson Fridh till Dagens Industri.

Biståndsministern berättar att regeringen jobbar för att EU-medlemmarna ska skänka doser till fattigare länder utanför Europa.

Arbetar för att EU ska skänka vaccin till fattigare länder

Dagens Industri rapporterar att Sverige arbetar inom EU för att skänka vaccin till fattigare länder, när det är möjligt, genom det globala vaccinsamarbetet Covax. 

Tidningen har tagit del av flera rapporter från EU-samtalen i Bryssel och kan även rapportera att Sverige ökat sitt bidrag till Covax med 200 miljoner kronor. 

– Man kan inte vänta med att vaccinera resten av världen tills EU är färdigvaccinerat. Då kvarstår risken att viruset sprider sig, muterar och blir mer ohanterligt, säger Per Olsson Fridh till Dagens Industri

LÄS MER: 

20-åringar kan vaccineras före 55-åringar när fas fyra inleds

Nu ryter FHM ifrån mot Gieseckes kritik: "Är att gå för långt"

Data visar: Vi har inte börjat strunta i restriktionerna

/