Foto: Henrik Montgomery/TT/Skärmdump/SVT
Foto: Henrik Montgomery/TT/Skärmdump/SVT

Nu ryter FHM ifrån mot Gieseckes kritik: "Är att gå för långt"

Den tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke anser att de som vaccinerats mot covid-19 borde vara fria att göra "i princip vad som helst". Men sådana råd ska man vara försiktig med, enligt FHM-chefen Sara Byfors.


Under onsdagskvällen gästades SVT2-programmet "30 minuter" av den före dette statsepidemiologen Johan Giesecke. 

Han har tidigare beskrivit Anders Tegnell och Johan Carlson som "sina pojkar" – men under gårdagen var han sparsam med komplimangerna. 

Foto: Skärmdump/SVT

"Helt vanlig virusinfektion"

Istället riktade han skarp kritik mot Folkhälsomyndigheten och hur de hanterat pandemin. Enligt Giesecke har myndigheten haft ett för stort ansvar under det gångna året – och bär därför ansvaret för att ha målat upp coronapandemin som något annat än vad den är. 

– Det finns en känsla av att den här covid skulle vara en mystisk, övernaturlig sjukdom. Det är den inte, det är en vanlig virusinfektion, sade Giesecke till SVT.

Läs mer: Johan Giesecke om covid-19: "Det är en vanlig virusinfektion"

"I princip kan man göra vad som helst"

Enligt gällande rekommendationer ska den som vaccinerats mot covid-19 fortsätta följa regeringens restriktioner. Men inte heller det höll Giesecke med om under gårdagens program.

Han anser att den som är vaccinerad både är smittfri och skyddad från att bli smittad – och därför borde vara fri att göra "i princip vad som helst".

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu bemöter FHM kritiken

Men det håller Folkhälsomyndigheten inte alls med om.

Under torsdagen bemöter enhetschefen Sara Byfors den forne kollegans uttalanden, och försvarar myndighetens ageranden. 

– Att säga att det går bra att ha påskkalas hemma tycker jag är att gå för långt eftersom de allra flesta inte kommer att vara färdigvaccinerade, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Som en äldre person som varit väldigt försiktig kan man ta kliv framåt. Men det är inte att leva som vanligt.

Ett tidigt stadie

Man är dessutom fortfarande i ett tidigt stadie i vaccineringsprocessen. Vilken effekt den kommer ha på samhället behöver forskare utreda ytterligare – innan man drar några förhastade slutsatser. 

– Att säga att man kan samla många människor nu är en ingen bra idé eftersom många inte är vaccinerade och att man då kan vi få in viruset och starta nya smittkedjor, säger Byfors till Expressen.

Läs mer:

Så många har fått covid-19 efter bägge vaccindoserna

Fler än 50 covidsjuka elever efter fest på studentboende

Anders Tegnell: Då kan det bli möjligt att välja vaccin själv

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!