Det blir upp till regionerna själva att bestämma vem som vaccineras först i fas fyra.
Det blir upp till regionerna själva att bestämma vem som vaccineras först i fas fyra. - Foto: Bildkälla: Johan Nilsson/TT & Jonas Ekströmer/TT.

20-åringar kan vaccineras före 55-åringar när fas fyra inleds

När fas fyra av vaccinationerna av svenskar inleds så blir det upp till regionerna själva att avgöra hur prioriteringen kommer se ut. Detta innebär att en 20-åring kan få vaccinet före en 55-åring.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Över fyra miljoner svenskar ingår i den fjärde och sista fasen av vaccinering mot covid-19. Det handlar om alla de övriga personerna över 18 år som inte ingår i de tre förgående faserna. 

Men huruvida 20-åringar eller 55-åringar prioriteras i vaccinordningen är upp till regionerna själva, då det inte finns någon förutbestämd plan från Folkhälsomyndigheten. Det rapporterar Ekot. 

– Det kommer säkert finnas regionala variationer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Ekot. 

"Kommer säkert finnas åsikter"

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att Folkhälsomyndigheten har velat undvika extra administrativ börda och att man därför låter regionerna ansvara för vilken ordning människor ska vaccineras. 

Det innebär att en 20-åring kan vaccineras före någon som börjar närma sig 60-årsåldern. 

– Det kommer säkert finnas många åsikter, men det blir regionerna som får kommunicera de  val man har gjort, säger Tegnell till Ekot. 

Han tillägger även att åldersskillnaderna mellan personerna i fas fyra spelar mindre roll när det kommer till att bli svårt sjuk i covid-19, jämfört med de äldsta personerna i samhället. 

Vaccinmålet slopas

Under skärtorsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att regeringens vaccinmål om att alla svenskar över 18 år ska vara vaccinerade vid halvårsskiftet inte kommer att nås. 

Det nya målet är att alla över 18 år, och de i riskgrupp, ska ha fått åtminstone sin första dos den 15 augusti, och alla över 65 år ska ha vaccinerats den 16 maj.

Folkhälsomydigheten har därefter gjort bedömningen att det viktigaste är att underlätta för regionerna att så snabbt som möjligt vaccinera så många som möjligt. Man vill därför inte lägga fler administrativa hinder, såsom åldersindelningar, i vägen, rapporterar Ekot

LÄS MER: 

Nu ryter FHM ifrån mot Gieseckes kritik: "Är att gå för långt"

Restriktionerna för serveringsställen förlängs ytterligare

Så många har fått covid-19 efter bägge vaccindoserna

/