Söndag 18 Apr
Stockholm

Polis försvann i tsunamikatastrofen – hittades vid liv 17 år senare

Abri var försvunnen i 16 år.
Abri var försvunnen i 16 år. Foto: Tribunmedan

För 17 år sedan inträffade den förödande tsunamikatastrofen i indiska oceanen. 230 000 personer dog och tiotusentals återfanns aldrig. Men för en polisman och hans familj skedde nyligen ett mirakel.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2004 var ett katastrofalt år för hundratusentals familjer efter att tsunamikatastrofen inträffade i indiska oceanen och tog livet av 230 000 människor.

Sedan dess har tiotusentals personer aldrig återfunnits och många nära och kära har sedan länge tappat hoppet om att någonsin kunna krama om sin bror, vän, syster, mamma eller pappa igen.

Men för en familj kom ett chockbesked.

Försvunnen i 17 år

Abri Asep arbetade som polis och var i tjänst när tsunamin slog till den 26 december 2004. Sedan dess har han varit försvunnen och familjen tvingades acceptera att han troligtvis avled till följd av katastrofen.

Det var inte förrän en poliskår fick nys om ett fotografi som spridits på nätet, som hoppet sakta men säkert började återkomma. Bilden föreställde en patient på en psykiatrisk klinik i staden Banda Aceh i Indonesien. De jämförde den med gamla bilder på Abri, varpå bitarna började falla på plats.

Abri hittades på en klinik 16 år senare. Bildkälla: Tribunmedan
Abri hittades på en klinik 16 år senare. Bildkälla: Tribunmedan

"Vi trodde att han hade dött"

Abris gamla kollega bestämde sig för att åka till kliniken personligen. När han förstod hur det låg till kontaktades familjen, som då kunde identifiera Abri genom ett ärr på kinden.

– Jag kunde inte tro det. 17 år utan några nyheter, vi trodde att han hade dött. Vi visste inte att han fortfarande var vid liv, sade en av familjemedlemmarna till NZ Herald.

Abri hade alltså befunnit sig på kliniken i tolv år, då han led av allvarliga men efter tsunamin. Han är dock i god fysisk hälsa.

– Trots att han lider av mental sjukdom efter tsunamin är familjen väldigt tacksamma över att de hittat honom, sade polisen i Aceh.

Fem år ett mysterium

Ett mysterium kvarstår dock.

Det var inte förrän 2009, alltså fem år efter tsunamikatastrofen, som en polis tog in Abri på psykiatrikliniken. Han hade sett honom vandra runt i staden och då han inte kunde identifieras blev han kvar på institutionen.

Vad som skett däremellan är det ingen som vet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela