Onsdag 29 Sep
Stockholm

Norska journalister kritiserar Carl Bildt efter tweet: "Håll käft"

Carl Bildt möts av stark kritik efter uppmärksammat Twitter-inlägg.
Carl Bildt möts av stark kritik efter uppmärksammat Twitter-inlägg. Foto: Jessica Gow/TT

Fredagen den 9 april var årsdagen för Hitlers invasion av både Norge och Danmark. Samma dag valde den tidigare svenska statsministern Carl Bildt att publicera ett inlägg på Twitter som upprörde många norska och danska journalister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I historieböckerna kunde man igår läsa att det var årsdagen för Tysklands invasion av Norge och Danmark – en känslig dag med andra ord.

"Hade blivit en kamp"

Sedan krigstiden har det varit känt att Sverige tillät Hitlers armé att transportera inte bara soldater, utan även vapen, genom landet. Dessa användes sedan till belägring av Sveriges grannländer i väst och syd, säger Fremskrittspartiets vice ordförande Sylvi Listhaug.

Listhaug kritiserar Bildt. Bildkälla: Håkon Mosvold Larsen/TT

Hennes ord stod som försvar till Carl Bildts uppmärksammade inlägg på Twitter, där han, till minne av årsdagen, medgett att Sveriges försvar under kriget var starkare än Norge och Danmarks. Han skrev även att det hade blivit en kamp om Hitler valt att invadera Sverige.

Listhaug menar att Hitler hade vunnit kriget om alla agerade på samma sätt som Sverige gjorde.

"Otroligt respektlöst"

Inlägget har noterats av flera norska medier, journalister och politiker. En av de som reagerat starkt är Rødt-politikern Mímir Kristjánsson.

– Det är så otroligt respektlöst på en dag som är ganska mörk i både norsk och dansk historia, säger hon till NRK.

Hon menar dessutom att Bildts ord var ett resultat av "svensk självgodhet".

Backas av professor

Inte alla ställer sig dock kritiska till Bildts uttalande.

– Det svenska försvaret var klart starkare än det norska och danska – kanske särskilt armén och flygvapnet, förklarar Tom Kristiansen, professor i historia vid Tromsö universitet.

Han menar vidare att Norge höll ut längre än både Belgien, Polen, Danmark och Nederländerna – hela 62 dagar.

– Ta också hänsyn till att många norrmän beskyller Sverige för att ha fört en tyskvänlig politik under krigets första år.

"Håll käft"

I ett sms till Aftonbladet menar Carl Bildt att tweeten blivit missförstådd. Men flera journalister är inte diskreta med sina åsikter kring hans uttalande. NRK-journalisten Jenny Dahl Bakken var tydlig med sina tankar i ett svar på Twitter samtidigt som hon påminde Bildt om att över 10 000 norrmän avled i kriget:

"Med all respekt: Håll käft".

Kommentera
Kopiera länk
Dela