Idag är det Knytblusens dag – som uppkom efter Sara Danius avgång i Svenska akademien 2018.
Idag är det Knytblusens dag – som uppkom efter Sara Danius avgång i Svenska akademien 2018. - Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT och Jessica Gow/TT

Knytblusens dag: Så blev plagget en feministisk symbol

Idag är det ingen vanlig tisdag, utan det är faktiskt Knytblusens dag. Men vad innebär det egentligen, hur blev plagget en feministisk symbol och vad var Sara Danius roll i det hela? Det reder Nyheter24 ut.


Minns du kanske att det, för exakt två år sedan, var en hel rad offentliga personer som stolt visade upp sig i knytblus på sociala medier, eller ringer det en klocka när du ser #knytblusförsara? 

Då ska Nyheter24 färska upp ditt minne och reda ut hur plagget, som tidigare betraktades som lite gammeldags och mossigt, blev en ny symbol för en modern kvinnokamp. 

Sara Danius lämnade akademien – i knytblus

Det var den 12 april 2018 som den nu framlidna essäisten Sara Danius tvingades lämna sitt uppdrag som ständig sekreterare för den ansedda Svenska akademien – då iförd en vit knytblus. 

Hennes utträde kom efter en önskan från flera andra ledamöter i akademien, som vid tiden präglades av konflikter. 

Sara Danius när hon lämnat sitt uppdrag inom Svenska akademien 2018 – iförd sin knytblus. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Konflikterna föranleddes av de anklagelser om våldtäkt och sexuella trakasserier som uppkom mot Jean-Claude Arnault, även känd som "Kulturprofilen", under metoo-hösten 2017. 

Arnault dömdes 2018 för två fall av våldtäkt. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Danius hade, efter dessa anklagelser, inlett en utredning och sa i ett uttalande att "ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling" av Arnault. 

Uttalandet, och oenigheter om åtgärderna som skulle vidtas mot Arnault, ledde alltså till en stor spricka inom akademien och sedermera Danius avgång. 

Hashtaggarna #knytblus och #knytblusförsara

Danius iförd knytblus när hon presenterade 2017 års Nobelpristagare i litteratur. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Danius, vars signum var just knytblusar i siden, fick efter sitt utträde uppbackning från både kvinnor och män, privatpersoner och kändisar. Samma dag som hon lämnade akademien skrev journalisten Camilla Wagner följande tweet:

Efter detta spreds hashtaggen, samt liknande hashtags såsom #knytblusförsara, som en löpeld i sociala medier. 

Tusentals i knytblusmanifestation 

En vecka efter Danius avgång hölls manifestationer runtom i landet där kvinnor, män och barn, iförda knutblysar, visade sitt stöd för Danius. 

Nina Rung, som anordnade manifestationen i Stockholm, menade att manifestationen handlade om att belysa den fokusförflyttning – från övergreppen till Danius ledarskap – som skett. 

Manifestationen på Stortorget i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Det som från början handlade om 18 kvinnors berättelser om sexuella övergrepp handlar nu istället om Sara Danius förmåga att leda akademien, sa hon till SVT

Danius ikoniska knytblus såldes 2021 

Danius, som gick bort i bröstcancer den 12 oktober 2019, lämnade en otrolig samling kläder efter sig. I mars 2021 såldes stora delar av hennes garderob – däribland en ikonisk knutblys med kvinnosymbolen som Danius designat tillsammans med Camilla Thulin

Den ikoniska knytblusen. Foto: Jessica Gow/TT

Slutpriset landade, enligt ett pressmeddelande, på 63 000 kronor. Pengarna går oavkortat till Sara Danius minnesfond till förmån för kvinnliga banbrytare inom essäistik, kritik, humanistisk forskning, journalistik och konstnärliga verksamheter.

Läs mer:

Sara Danius dog i sömnen – blev 57 år gammal

Jean-Claude Arnault antastade kronprinsessan Victoria

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!