Söndag 9 Maj
Stockholm

Forskning: Svenska folket mer rädda för coronaviruset än andra

En ny studie visar att svenskarna är mer rädda för coronaviruset än andra befolkningar.
En ny studie visar att svenskarna är mer rädda för coronaviruset än andra befolkningar. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT och Johan Nilsson/TT

I en ny studie som undersökt hur medborgare i elva länder ser på coronarestriktionerna utmärker sig svenskarna. Studien visar nämligen att svenskar, jämfört med deltagare från andra länder, är betydligt mer rädda för att smittas av coronaviruset.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Totalt har 9 500 invånare i elva länder svarat på frågor om 44 olika åtgärder som kan användas för att begränsa smittspridningen av coronaviruset. 

Forskarna har exempelvis fått insikt i vilka restriktioner som uppfattas som integritetskränkande och vad en regering bör göra för att medborgare i högre grad ska efterleva rådande restriktioner. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyheter24 har pratat med Sofia Wikman, docent i kriminologi vid Högskolan i Gävle, som är en av forskarna bakom studien. 

– Det viktigaste verkar vara att använda balanserade restriktioner så att man inte inför åtgärder som inte har legitimitet i samhället, säger Wikman och fortsätter:

– Prioritera åtgärder som människor inte upplever som integritetskränkande och som människor upplever som effektiva, till exempel att hålla avstånd. 

Svenskarna särskilt rädda för coronaviruset

Utöver svenskar deltog medborgare från tio länder: Storbritannien, Finland, Polen, Belgien, Tjeckien, Nederländerna, Rumänien, Bulgarien, Lettland och Indien. 

Men svenskarna utmärkte sig på en punkt – de var mer rädda för att smittas av coronaviruset. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Wikman kan den förhöjda rädslan bland svenskar grunda sig på hur Sverige porträtterades i internationella medier, samt en ständig jämförelse med andra länder och deras åtgärder. 

– Jag tror att svenskarna var mer rädda för att andra länder medialt beskrev det som om att vi inte brydde oss om pandemin i Sverige, säger hon och fortsätter:

Foto: Johan Nilsson/TT

– Samtidigt visste vi också att andra länder hade striktare restriktioner och genom att vi då jämför oss med andra kan det ge upphov till en rädsla. Man undrar ”men gud, gör vi tillräckligt?”.

Kommentera
Kopiera länk
Dela