Nyheter24 reder ut händelseförloppet. Foto: TT
Nyheter24 reder ut händelseförloppet. Foto: TT

Dödsskjutningen av Daunte Wright – det här har hänt

Den 11 april blev Daunte Wright skjuten till döds av polisen i Minneapolis. Skytten Kimberley Potter säger att hon råkade avfyra vapnet, som hon trodde var en elpistol. 


Det har gått knappt ett år sedan George Floyd kvävdes till döds på en parkeringsplats i Minneapolis, Minnesota. Den som står anklagad för att ha bragt honom om livet är lokalpolisen Derek Chauvin. 

I mer än nio minuter stod Chauvin med sitt knä tryckt mot Floyds hals, trots att han upprepade gånger uttryckte sin andnöd.

Daunte Wright. Foto: TT

Staden skakas av ännu ett dödsfall

Den uppmärksammade rättegången hade pågått i ungefär två veckor när staden skakades av ytterligare ett polisingripande med dödlig utgång. 

Offret var småbarnspappan Daunte Wright, 20, som stoppades av polis med ogiltiga registreringsskyltar på sin bil den 11 april.

Polisen noterade att han uteblivit från en arresteringsorder och bestämde sig för att gripa 20-åringen – som gjorde motstånd. 

Hon sköt 20-åringen

I videomaterial från händelsen hör man hur polisen Kimberly Potter, 48, varnar Wright och poliskollegorna att hon kommer använda sin elpistol.

Hon avfyrade vapnet riktat mot Wright, men det var inte elektriska trådar som träffade honom – det var ett riktigt skott. Han flydde platsen, men körde av vägen ett par kvarter bort. 

Daunte Wright dödförklarades på platsen.

Foto: Hennepin County Jail

Misstaget ifrågasätts

Kritiken mot Potter, som varit verksam i poliskåren i över 25 år, väntade inte länge. Hon uppger att hon misstog elpistolen med sitt tjänstevapen – vilket många har svårt att förstå.

Elpistolens klargula färg skiljer sig en hel del från det mörka tjänstevapnet. Det väger dessutom 700 gram mindre. 

Med anledning av tjänstevapnets tyngre vikt förvaras det på polisernas starka, det vill säga högra, sida. Elpistolerna sitter på hölstrets vänstra, och ofta svagare sida. 

Släppt mot borgen

Två dagar efter dödsskjutningen avgick Potter och den lokala polischefen Tim Gannon från sina positioner. 

Potter står anklagad för dråp och greps onsdagen 14 april. Hon fördes till Hennepin County Jail, men släpptes några timmar senare mot en borgen på närmare 850 000 kronor. 

Foto: John Minchillo/TT
Foto: John Minchillo/TT
Angie Golson, farmor/mormor till Daunte Wright, sörjer sitt barnbarn under en protest. Foto: Leila Navidi/TT

Våldsamma protester har utbrutit

Sedan dödsskjutningen i söndags har stora protester pågått i Brooklyn Center i Minnesota. 

Hundratals demonstranter har samlats utanför lokalpolisens högkvarter på kvällstid, för att stå upp mot det polisiära övervåldet mot den svarta befolkningen.

Närmare 150 personer har hittills gripits i protesterna, som väntas pågå även under torsdagskvällen – trots ett utfärdat utegångsförbud från 19.00.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!