Torsdag 6 Maj
Stockholm

Nu väntas fler unga patienter på iva – Läkaren: "Vi är rädda"

Den tredje coronavågen slår hårt mot de yngre. Foto: Björn Larsson Rosvall/Staffan Löwstedt/SvD/TT
Den tredje coronavågen slår hårt mot de yngre. Foto: Björn Larsson Rosvall/Staffan Löwstedt/SvD/TT. Foto:

Den tredje coronavågen slår hårdare mot de yngre – och man vet inte riktigt varför. "Det är tur att de äldre är vaccinerade", säger iva-läkaren Ulf Karlsson, som förbereder sig på en ännu tuffare vårdbelastning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Smittspridningen av covid-19 är oroväckande hög på många håll i landet. Så även i Norrbottens län, där belastningen är extra hård på intensivvårdsavdelningarna. 

Nu går narkosläkare Ulf Karlsson i Piteå ut med en varning, som riktar sig till den yngre målgruppen. 

– Vi är rädda för att vi inom ett par dygn kommer att få en ökning av unga människor som behöver intensivvård, säger Karlsson till SVT.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fler unga blir sjuka – man vet inte varför

Vi befinner oss mitt i den tredje coronavågen – där yngre personer har insjuknat i covid-19 i högre utsträckning än tidigare. 

Vad det beror på vet man inte med säkerhet, enligt Karlsson:

– Jag vet inte om det beror på att den engelska varianten är mer smittsam och ger allvarligare symtom. Det finns vissa tecken på det som man sett i forskningen, framförallt i England, säger han till SVT.

"Tur att de äldre är vaccinerade"

Det är tur att de äldre är vaccinerade, menar Karlsson. 

Annars hade det blivit oerhört svårt att förbereda sig på det ökade antalet unga iva-patienter, man räknar med att ta emot inom kort.

– Med den smittspridning vi har är vi rädda för att det blir så även här. Vi brukar ligga några veckor efter södra Sverige, säger Ulf Karlsson till SVT.

Kommentera
Kopiera länk
Dela