En polis med en fartkamera och en genrebild på en cykel.
Visste du att man kan få höga böter även som cyklist? - Foto: Anders Wiklund/Janerik Henriksson/TT.

Trafikvett, väjningsplikt och böter – det här gäller för cyklister

Cyklister färdas fram på gatorna året runt – men särskilt under våren och sommaren. Har du koll på vilka trafikregler som gäller när du sitter på sadeln? Nyheter24 har pratat med Hans V Nilsson, på trafiksektionen i polisregion Stockholm.


Allt fler väljer cykeln som färdmedel – särskilt under de varmare månaderna på året – vilket både är miljövänligt och hälsosamt. Men som cyklist är det en hel del regler du också måste följa.

Nyheter24 har pratat med kommisarie Hans V Nilsson, på trafiksektionen i polisregion Stockholm om vad som gäller – och vilken regel han uppfattar att många cyklister inte följer.

– Jag tror att man är medveten, men att man kanske inte tänker sig som ett fordon. Alla regler som gäller för ett fordon vid framförandet gäller i stort sett också cykeln, säger Nilsson.

Har du koll på vilka regler som gäller när du cyklar? Foto: Janerik Henriksson/TT

Man kan alltså säga att trafikregler för bilister och cyklister inte skiljer sig så mycket åt. Som cyklist har du fortfarande väjningsplikt, måste signalera och hålla hastigheten. 

Du får inte cykla hur fort som helst. I exempelvis ett gångfartsområde är det samma regler för cyklisten som för bilisten – färdas i gångfart och väjningsplikt mot alla gående. Annars kan du faktiskt få en bot på en tusenlapp.

Om du cyklar när du har druckit alkohol kan det faktiskt blir så illa att du förlorar körkortet, läs mer om det här.

Regeln som många missar

Det finns ett trafikbrott som Hans V Nilsson uppfattar att särskilt många cyklister gör.

– Jag skulle tveklöst säga, där det har stor betydelse för trafiksäkerheten, att cykla mot rött ljus. Det är nog bland det vanligaste man som cyklist bryter mot, säger han och lägger till:

– Här i Stockholm, som ska vara en cykelstad, så är ju det väldigt frekvent.

Får du cykla på körbanan?

Du får faktiskt cykla på körbanan, även om det finns en markerad cykelbana. Men bara om du fyllt 15 år och att hastigheten på körbanan inte är högre än 50 kilometer i timmen, enligt Transportstyrelsens hemsida.

Hastigheten gäller samma som för alla fordon men hastigheten är relativ menar Nilsson. Många som åker väldigt fort är de som använder elcyklar, som i vissa fall till och med kan vara manipulerade.

– Som cyklist ska man ta hänsyn till övriga trafikanter, fotgängare och andra cyklister som finns. Bara för att hastigheten är 30 kilometer i timmen, är det i vissa fall väldigt hög hastighet på en cykelbana.

Du får cykla över ett övergångsställe, men det rekommenderas inte. Då har du också väjningsplikt mot alla, både gående och fordon. Det bästa är att kliva av cykeln och leda den, då räknas du som en vanlig gångtrafikant.

Vad gäller om du cyklar i mörker?

Om du cyklar i mörker är det viktigt att ha en lykta med fast vitt eller gult ljus fram, en lykta med rött ljus bak, vit reflex fram, röd reflex bak och orangegula eller vita reflexer på sidorna.

Kan du få böter när du cyklar?

Många har nog koll på att du kan få hosta upp en summa pengar om du bryter mot trafikreglerna som bilist. Men det gäller faktiskt även för cyklister. Här är hela listan från Polisen.

Brott som innebär en bot på 500 kronor:

Om du färdas med för många passagerare på cykeln

Om du som vårdnadshavare låtit ditt barn under 15 år cykla utan hjälm

Om du cyklat utan rätt belysning tänd

Om du inte har välfungerande bromsar

Om din ringklocka saknas eller inte fungerar som den ska

Om reflexanordning saknas eller är bristfällig när du färdas i mörker

Om du cyklat där man inte får – exempelvis en trottoar

Om du kör mot enkelriktad trafik, inte svänger där man ska eller svänger där man inte får, och om du kör in någonstans där cyklar inte får färdas

Här står Citypolisen i Stockholm och genomför en hastighetskontroll av cyklister på en gågata på Södermalm. Rolf Lindelöf mäter hastigheten. Foto: Anders Wiklund/TT.

Brott som innebär ett bötesbelopp upp till 1 000 kronor:

Om du cyklar över en heldragen linje: 800 kronor

Om du inte stannar vid stopplikt eller du inte följer högerregeln: 1000 kronor

Om du kör mot rött: 1 500 kronor

Självklart är det livsviktigt att ha koll på trafikreglerna även när du färdas på cykel, så var försiktig på vägarna där ute! I bästa fall kan det göra ett hål i plånboken – och i värsta fall kan du skada dig själv eller någon annan.

– Om man nu tänker på trafiksäkerhet, och att vi då gemensamt har ett ansvar att få ner antalet skadade och dödade med ökad cykling, så måste vi alla ta ansvar, avslutar Hans V Nilsson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!