Cykla på fyllan
Vad säger lagen om att cykla när man druckit alkohol? - Foto: TT

Det här kan hända om du cyklar full

Nej, det är inte en speciellt bra idé att ta cykeln hem från festen. Inte nog med att du utsätter dig själv för fara, det kan blir riktigt dyrt för dig.


Har det hänt någon gång att du tagit cykeln hem efter en fest eller från krogen? Tänker du kanske att det inte är så farligt om du har tagit några glas?

Då kanske du skulle veta att det kan sluta riktigt illa om du bestämmer dig för att cykla på fyllan. 

Så fort du sätter dig och börjar cykla räknas cykeln som ett fordon. Och så fort man rattar ett fordon så börjar trafikregler gälla.

Så här säger lagen: 

"Fordon får inte föras av den som på grund av sjukdom, uttröttning, påverkan av alkohol, andra stimulerande eller bedövande ämnen eller av andra skäl inte kan föra fordonet på ett betryggande sätt."

Alltså får du inte cykla full om du gör det på ett vårdslöst vis. Om polisen stoppar dig kan det hela sluta med dagsböter om du har otur. 

Men inte nog med att det inte är lagligt. Det kan vara riktigt farligt också. 

Enligt Trafikverket har nästan hälften av alla som skadar sig på cykel har alkohol i blodet, och om du skulle orsaka en trafikolycka eller skada någon kan det ge sex månaders fängelse. Om du tänker efter är det ju ganska enkelt att förstå hur du kan utsätta dig själv och andra för fara om du får för dig att cyklahem när du är totalnitad.

Och det blir ännu värre! Om du cyklar full kan Transportstyrelsen anse att det inte är lämpligt att du ska vara i trafiken – och du kan faktiskt bli av med körkortet. 

Ja, du läste rätt. Du kan bli av med ditt körkort för bil om du cyklar på fyllan. 

Så, om du måste ta cykeln hem, ta det lugn med alkoholen. Eller planera så att du kan få skjuts eller åka kollektivt. 

Snart kan det bli lättare att köpa alkohol utanför systembolaget – läs mer om det här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du cyklat full?
Tack för din röst!