Söndag 9 Maj
Stockholm

Nytt sprayvaccin utvecklat – ska skydda mot covid-19 och cancer

Forskare vid MIT i USA har utvecklat ett nytt vaccin – som ska skydda mot flera sjukdomar.
Forskare vid MIT i USA har utvecklat ett nytt vaccin – som ska skydda mot flera sjukdomar. Foto: Foto: ThisIsEngineering/Pexels

Amerikanska forskare har utvecklat ett nytt vaccin i sprayform som ska förebygga och bekämpa både covid-19 och cancertumörer. Efter flera djurförsök, med lovande resultat, hoppas de nu kunna testa vaccinet på människor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det nya vaccinet, som kan komma i form av en nässpray, har tagits fram av forskare vid Massachusetts tekniska institut (MIT) i USA. 

I motsats till tidigare sprayvaccin, vilka inte har fungerat lika väl som vaccin via injektioner, är detta vaccin ett peptidvaccin som med hjälp av proteinet albumim kan transporteras hela vägen in till lungornas slemhinnor. 

Massachusetts Institute of Technology. Foto: Charles Krupa/AP/TT

Eftersom vaccinet verkar direkt på slemhinnorna ska det, enligt forskningen, ge ett bättre skydd mot sjukdomar som angriper lungor och luftvägar – däribland covid-19 och lungcancer.

Har testats på möss – och angrep tumörer

Det nya vaccinet har hittills bara testats på möss som då fått inhalera det, men resultaten har lämnat forskarna positivt överraskade. Bara några månader efter inhalering hade mössen utvecklat en stor mängd t-celler, vilka både skyddade och bekämpade virusinfektion. 

Foto: Alexas Fotos/Pexels

Ett liknande vaccin som testades visade sig även kunna angripa, och krympa, aggressiva elakartade cancertumörer i mössens lungor. Nu ska samma vaccin alltså testas på människor. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela