Måndag 15 Aug
Stockholm

Regeringens besked – förlänger restriktionerna: "Inte där ännu"

Stefan Löfven och håll avstånd.
Regeringen förlänger nuvarande restriktioner till i mitten på maj. Foto: Henrik Montgomery/Anders Wiklund/TT

Under torsdagens pressträff meddelade statsminister Stefan Löfven att nuvarande restriktioner förlängs – och väntas hålla i till mitten på maj. "Förstår att många är coronatrötta, vem är inte det", säger Lena Hallengren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att stiga i Sverige och belastningen på sjukvården är hög. I över ett år har befolkningen levt med begränsningar – och så ser det ut att förbli ett tag till. 

På torsdagen kallade statsminister Stefan Löfven till pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Anders Wiklund/TT.

Restriktionerna förlängs

Dagens ämne gällde huruvida restriktionerna som råder i nuläget kommer att förlängas eller lättas. Löfven inledde med att vi befinner oss i ett allvarligt läge men att det är viktigt att bita ihop.

– När belastningen minskar och smittspridningen går ner, först då är regeringen redo. Men vi är inte där ännu, säger statsministern under pressträffen.

Vidare meddelar Löfven att restriktionerna kommer att förlängas till i mitten på maj. Det gäller bland annat allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, samt att serveringsställen ska hållas stängda efter 20.30.

Folkhälsomyndighetens råd är att restriktionerna fortsätter att gälla till den 17 maj, istället för den 3 maj som tidigare satts som datum.

– Jag förstår att många är coronatrötta, vem är inte det, säger Lena Hallengren.

En fjärdedel är vaccinerade

Under presskonferensen benämner statsministern även vaccinet som en "dos glädje". Nu har en fjärdedel av befolkningen fått sin första dos av ett vaccin mot covid-19.

–  Vi ska klara av det här och vi ska göra det snabbt. Då gäller det att vi vaccinerar oss och följer de här rekommendationerna, säger Stefan Löfven, som inom kort kommer att kommer att kunna berätta om en väntad egen vaccinering.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.