På tre dygn har nästan en miljon nya smittofall rapporterats in i Indien.
På tre dygn har nästan en miljon nya smittofall rapporterats in i Indien. - Foto: Bildkälla: Rajanish Kakade/TT & Mahesh Kumar A/TT.

Stor smittspridning i Indien – patienter dör i brist på syrgas

På tre dygn har nästan en miljon smittofall med covid-19 rapporterats in i Indien. Över 300 000 fall har rapporterats in bara det senaste dygnet. Detta innebär att smittspridningen globalt nått skyhöga nivåer.


Smittspridningen av coronaviruset i Indien är enormt hög. På tre dygn har landet rapporterat in nära en miljon smittofall. Det senaste dygnet har över 300 000 fall registrerats. Det betyder i sin tur att smittspridningen över hela världen når häpnadsväckande nivåer, rapporterar AFP. 

893 000 nya smittofall i världen har rapporterats in det senaste dygnet, vilket är högre än på länge. Det var senast i januari som man såg liknande siffror – den 8 januari registrerades 819 000 fall globalt.

Människor dör pågrund av brist på syrgas 

Sjukhus i Indien vittnar nu om att covid-patienter avlider pågrund av att man har brist på syrgas. Regeringen beordrar nu tåg och flygvapen att transportera leveranser till hårt drabbade områden i landet, rapporterar BBC. 

– Jag vaknar upp ännu en dag i en stad där syre har blivit en lyxvara, sa Delhis chefsminister Arvind Kejriwal på fredagen, enligt Reuters. 

WHO menar att situationen i Indien är en "förödande påminnelse" om vad coronaviruset kan göra. 

Enormt bakslag

Tidigare i år började coronaläget se ljusare ut för Indien. I takt med att smittofallen hade minskat till 11 000 i mitten av februari och att vaccin var påväg sa landets hälsominister att Indien befann sig i "slutfasen" av pandemin. 

Men sedan dess har en ny våg brutit ut. Vilket kan vara resultatet av spridningen av virusmutationer och stora folksamlingar, rapporterar BBC.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!