Förundersökning mot poliser har inletts efter filmad misshandel i Rinkeby.
Förundersökning mot poliser har inletts efter filmad misshandel i Rinkeby. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Förundersökning inelds efter polisvåld i Rinkeby

Under veckan har en film där flera poliser slår en man som ligger ner med batonger, spridits i media. Efter händelsen anmälde polisen sig själva – och nu har en förundersökning inletts. "Vi måste alltid vara självkritiska".


Nyheter24 har tidigare rapporterat om en biljakt från Kista till Rinkeby i Stockholm som skedde på tisdagskvällen. Något som slutade med att den jagade bilisten svängde in på en återvändsgränd. Polisen beskriver i sin händelserapport att man därefter genomförde en kontroll av en passagerare. 

Men ett videoklipp som först publicerades i Nyhetsbyrån Järva visade annat än en kontroll. I det 20 sekunder långa klippet från händelsen ser man hur civilklädda poliser slår en man i gula arbetskläder. Mannen får ta emot flera batongslag medan han ligger ner på marken. 

–  Det här är väldigt kraftigt våld som utövas gentemot den här personen, säger Anders Djurestad, som är biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, till TV4 Nyheterna.

Förundersökning har inletts 

Polisen ska ha blivit uppmärksammade om filmen på onsdagen och därefter själva skickat in en anmälan till avdelningen för särskilda utredningar, som hanterar brottsmisstankar mot personer inom rättsväsendet. 

De två poliser som, utifrån filmen, är mest aktiva under ingripandet har även omplacerats i väntan på utredning. 

– Det är från en yttre tjänst till en inre tjänst inom polisen, och det är i väntan på att utredningen ska bli klar, säger Anders Djurestad till Aftonbladet. 

På fredagen valde Särskilda åklagarkammaren att inleda en förundersökning mot poliserna. 

– Brottsrubriceringen är misshandel alternativt tjänstefel, säger chefsåklagare Per Nichols till Aftonbladet. 

"Jätteviktigt att vara självkritiska"

Anders Djurestad förklarar för Aftonbladet att man arbetar för att händelsen inte ska påverka allmänhetens förtroende för polisen. 

– Det är viktigt att vi tillsammans med lokalsamhället arbetar vidare hårt med relationsskapande, förtroendeingivande, kontaktskapande och kommunikation. Den här utredningen ger oss möjlighet att reflektera och arbeta med metoder och värderingar och hela paketet. Det är jätteviktigt, vi måste alltid vara självkritiska till allt vi gör. Vi vill vara det bästa för området, och då är viktigt att sådana ärenden granskas, säger han. 

Personerna som färdades i bilen är misstänkta för flera brott. Däribland drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning och våldsamt motstånd, enligt Nyhetsbyrån Järva

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!