5 000 personer fick festa smittsäkert – så här gick det.
5 000 personer fick festa smittsäkert – så här gick det.

Inga tecken på smittspridning efter fest med 5 000 deltagare

5 000 personer samlades på en inomhuskonsert utan krav på social distansering – och allt var helt tillåtet. Vad som låter som ett härligt minne från förr var inget mindre än ett test på uppdrag av brasilianska myndigheter.


Lördagen den 27 mars var en lycklig dag för 5 000 utvalda personer i Brasilien. I vetenskapligt syfte fick de samlas på en konsert och avnjuta en festlig kväll med musik och dans. 

Inomhuskonserten var den största av sitt slag sedan pandemins utbrott. 

Tanken med testet var att undersöka om det går att anordna stora, men samtidigt smittsäkra evenemang. Deltagarna behövde inte tänka på att hålla avstånd till varandra, men samtliga bar munskydd.

Det positiva beskedet

Två veckor efter evenemanget fick deltagarna ta ett PCR-test mot covid-19 – och nu har resultaten analyserats av brasilianska myndigheter. 

Och de kommer med positiva besked, i alla fall för den som är festsugen. Man har nämligen inte kunnat konstatera någon smittspridning av covid-19 efter festen.

15 dagar senare hade endast sex av de 5 000 deltagarna testat positivt för covid-19.

Smittspridningen skedde inte under konserten

"Vi är säkra att smittspridningen i fyra av de här sex fallen inte skedde under konserten", sade Josep Maria Libre, expert på smittsamma sjukdomar på sjukhuset Germans Trias, på en presskonferens under tisdagen.

Han är övertygad om att man kan arrangera smittsäkra evenemang med förbättrad ventilation, munskydd och coronatester före och efter tillställningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.