5 000 personer fick festa smittsäkert – så här gick det.
5 000 personer fick festa smittsäkert – så här gick det.

Inga tecken på smittspridning efter fest med 5 000 deltagare

5 000 personer samlades på en inomhuskonsert utan krav på social distansering – och allt var helt tillåtet. Vad som låter som ett härligt minne från förr var inget mindre än ett test på uppdrag av brasilianska myndigheter.


Lördagen den 27 mars var en lycklig dag för 5 000 utvalda personer i Brasilien. I vetenskapligt syfte fick de samlas på en konsert och avnjuta en festlig kväll med musik och dans. 

Inomhuskonserten var den största av sitt slag sedan pandemins utbrott. 

Tanken med testet var att undersöka om det går att anordna stora, men samtidigt smittsäkra evenemang. Deltagarna behövde inte tänka på att hålla avstånd till varandra, men samtliga bar munskydd.

Det positiva beskedet

Två veckor efter evenemanget fick deltagarna ta ett PCR-test mot covid-19 – och nu har resultaten analyserats av brasilianska myndigheter. 

Och de kommer med positiva besked, i alla fall för den som är festsugen. Man har nämligen inte kunnat konstatera någon smittspridning av covid-19 efter festen.

15 dagar senare hade endast sex av de 5 000 deltagarna testat positivt för covid-19.

Smittspridningen skedde inte under konserten

"Vi är säkra att smittspridningen i fyra av de här sex fallen inte skedde under konserten", sade Josep Maria Libre, expert på smittsamma sjukdomar på sjukhuset Germans Trias, på en presskonferens under tisdagen.

Han är övertygad om att man kan arrangera smittsäkra evenemang med förbättrad ventilation, munskydd och coronatester före och efter tillställningen.

/
/
Senaste nytt

Knarkkung får livstids fängelse i Nederländerna

Macy's planerar att stänga var tredje butik

Den amerikanska mode- och klädbutikskedjan Macy's planerar att stänga 150 Macy's-butiker på tre år. Det motsvarar nästan var tredje Macy's-butik i USA.

Ung man på Grönland åtalas för 14 mordförsök

Flera personer skadades när en helikopter blev beskjuten – och sedan riktades skott mot människor på gatan. En ung man åtalas för att ha försökt mörda totalt 14 personer på södra Grönland, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau och tidningen Sermitsiaq.

Konstgjorda snögrottor räddar livet på sälungar

Vikaresälens ungar blir hemlösa när Östersjöns isar krymper. Nu testas att bygga grottor av plast och plywood för att få ungarna att överleva i ett allt varmare klimat.

Vimmerby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka på Rv40 i höjd med Nosshult.", skriver polisen på sin hemsida.

Skola mister tillståndet – kan tvingas stänga

1 timme sedan
Skolinspektionen drar in tillståndet för Båktorp AB, som driver Båktorp skola i Nyköping. Skolan tar emot elever i behov av särskilt stöd i ett mindre sammanhang. Beslutet, om det står sig, innebär att ett 60-tal högstadieelever måste få plats på andra skolor från och med nästa läsår.