Fyra fall av indiska dubbelmutationen har bekräftats i Sverige

Den indiska virusvarianten har kommit till Sverige – det meddelar Region Stockholm på sin hemsida under tisdagskvällen.


Fyra fall av den indiska virusmutationen har bekräftats i Stockholm, det skriver regionen på sin hemsida under tisdagskvällen.

"Region Stockholm har till och med den 26 april 2021 identifierat 6 005 fall av den brittiska varianten, 300 fall av den sydafrikanska varianten, 30 fall av den brasilianska varianten samt 4 fall av den indiska varianten", skriver regionen.

Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm uppmanar alla resenärer som anländer från utlandet att stanna hemma i minst sju dagar. 

De uppmanas också att undvika kontakt med andra och testa sig snarast efter ankomst till Sverige, med uppföljande test fem dagar efter ankomst. 

Tros ha snabbare smittspridning

B.1.617 tros ha en snabbare smittspridning än det ursprungliga coronaviruset. Det har även inkommit uppgifter om att personer med antikroppar kan insjukna i den indiska dubbelmutationen, skyddet till trots.

Men inget av det här är bekräftat. 

Nyheter24 har tidigare varit i kontakt med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi, i frågan. Han anser att det finns annan information som är mer intressant att ta reda på.

– Det som är viktigt att ta reda på är ju vaccinskyddets effektivitet. Det vill säga, skyddar våra vaccin mot den här varianten? Det är det enda som betyder något, säger Bergström till Nyheter24.

"Det är jag inte orolig för"

Bergström anser inte att det finns anledning att vara mer orolig för B.1.617 än någon av de andra, redan kända varianterna.

– Det som har hänt är ju det värsta tänkbara, nämligen att ett nytt och farligt coronavirus har spridit sig över hela världen. Att det sedan förändrar sig, det måste det göra. Det är jag inte orolig för, annat än för vaccineffekten, säger Bergström till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!