Under julafton 2020 åkte Anna akut in till sjukhuset.
Under julafton 2020 åkte Anna akut in till sjukhuset. - Foto: Privat

Anna fick MS som 22-åring: "Det är ingen dödsdom"

Under julafton när Anna var 22 år gammal drabbades hon av plötsliga problem med synen och åkte akut in till sjukhuset. Efter många undersökningar berättade läkaren att det berodde på MS, en sjukdom hon nu vill ändra synen på.


Anna Knutsson är en helt vanlig 23-årig student. Hon är från Falun och studerar till ämneslärare på Uppsala universitet.

Men för mindre än ett år sedan hände något som inte alla 22-åringar är med om.

Anna vill ändra synen på MS, som hon menar är väldigt stigmatiserad i samhället. Bildkälla: Privat

Åkte in akut till sjukhuset

Det var under julafton som Anna plötsligt började känna yrsel. Allting började snurra för henne och samtidigt började hon få dubbelseende. Hon åkte akut in till Falu Lasarett och träffade läkare efter läkare som inte kunde förstå vad problemet var.

– Till slut blev jag inlagd och blev undersökt av en neurolog, som misstänkte en inflammation eller en propp. Därefter fick jag genomgå en akut magnetröntgen, som visade inflammationen, berättar hon för Nyheter24.

"Då rasade allting för mig"

En läkare berättade till slut att det handlade om en inflammation, varpå den då 22-åriga Anna till en början drog en lättnadens suck då hon först tänkte att det bara handlade om en "vanlig inflammation".

Men när läkaren sedan förklarade att det troligtvis handlade om diagnosen MS, vände sig världen upp och ned för Anna.

– Då rasade allting för mig. Det enda jag visste om MS var att folk kunde hamna i rullstol, och det var det enda jag kunde se framför mig. Min familj reagerade likadant och alla bara grät när jag kom hem från sjukhuset.

Fick bra vård

Tiden efteråt förklarar hon som svår. Men ju mer tiden gick desto mer läste hon och familjen på om sjukdomen, vilket gav hopp i mörkret. Något som också underlättade för henne var att hon fick en fantastisk hjälp av vården.

– Jag har läst om andra människor med MS som har väntat flera år på att få en diagnos, men för mig tog det bara två dagar och läkarna var väldigt engagerade i att ta reda på problemet. Däremot tog det längre tid för mig att få starta min behandling, på grund av väntetider och att jag blev remitterad till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

"Många känslor som uppkommer"

Det Anna i dag kan känna att hon saknade av vården var hjälp med det psykiska. Hon förklarar att hon aldrig blev erbjuden samtalsstöd, vilket hade underlättat acceptansen.

– Det är många känslor som uppkommer vid ett sådant besked, men den biten känner jag att de glömde bort. 

Första skovet i november 2020

MS, som står för multipel skleros, är en sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet i hjärnan och ryggmärgen. Den skiljer sig ofta från person till person, men vanligtvis börjar den med så kallade skov, vilket då kan handla om nedsatt syn eller förlorad känsel – vilket var precis det som drabbade Anna.

– Jag fick mitt första skov i november 2020, då jag förlorade känseln från midjan och ner på ena sidan av kroppen. Jag sökte aldrig vård dock, då jag trodde att det var en nerv som hade kommit i kläm.

Flera veckor passerade och Anna tänkte inte särskilt mycket på det. Hon berättar att hon, utöver den förlorade känseln, mådde bra.

"Kunde inte sköta mitt skolarbete"

Det var inte förrän hon fick sitt andra skov som vardagen började påverkas.

– Sedan när jag fick mitt andra skov mådde jag väldigt dåligt. Jag sov mer eller mindre hela dagarna och kunde inte sköta mitt skolarbete, dels på grund av fatigue och dels för att jag inte ens kunde läsa på skärmen.

Fatique, som Anna drabbades av, kallas på svenska för "trötthet" och är ett av de vanligare symtomen vid MS. Utöver det kan den drabbade personen bland annat få svårigheter att gå och hålla balansen, bli stel i muskler, få nedsatt kontroll över urinblåsan och känna av humörsvängningar i samband med depression.

Vill att folk ska sluta döma

Anna menar att många människor har fel bild av MS, eftersom den ter sig annorlunda från person till person. Hon vill också att folk ska sluta döma, eftersom symtom som trötthet eller glömska inte syns utåt. 

– Jag tycker också det är viktigt att poängtera att man ändå kan leva ett helt normalt liv, trots sin diagnos. Förr i tiden fanns inte de fantastiska bromsmediciner som finns idag och det finns fortfarande ett stigma att alla människor med MS får besvärande funktionshinder med tiden. 

"Vill ge hopp"

Som Anna nämner finns det flertalet bromsmediciner som kan underlätta livet för den drabbade. Hon understryker att det ofta kommer ut nya mediciner på marknaden och att MS inte är ett lika förskräckligt besked att få som det var förr i tiden. Hon menar att det inte är en dödsdom, som många verkar tro.

– Därför vill jag berätta om sjukdomen och ge hopp till de människor som likt jag nyligen har fått diagnosen. Det är ingen dödsdom och det behöver inte begränsa ens liv så pass mycket som man tror. 

MS
/
Senaste nytt

Full pott för Volvo-chefen – 62 miljoner

Argentina förhandlar om nytt stödpaket från IMF

Argentinas regering förhandlar om ett nytt stödprogram med Internationella valutafonden (IMF), rapporterar Bloomberg med hänvisning till en högt uppsatt regeringskälla.

Novaja Gazetas chefredaktör gripen i Moskva

Novaja Gazetas chefredaktör Sergej Sokolov har gripits i Moskva, rapporterar tidningen.

Resenärernas hårda kritik mot SJ: "Skiter i sina passagerare"

SJ möter återigen kritik från sina resenärer, som har fått nog av de försenade tågen. En användare skriver att hen är besviken på att "man skiter i sina passagerare".

En gripen efter branden i tågtunneln vid Arlanda

I en tågtunnel vid Arlanda har en brand utbrutit, rapporterar P4 Stockholm.

Utsatta flickor får en miljon i skadestånd

En man som utsatt två flickor för flera grova sexbrott döms av Jönköpings tingsrätt till åtta års fängelse. Mannen ska också betala sammanlagt drygt en miljon kronor i skadestånd till de två barnen.