Hur påverkas de egna matvanorna av vad kollegorna äter? Det svarar en ny studie på!
Hur påverkas de egna matvanorna av vad kollegorna äter? Det svarar en ny studie på! - Foto: Ella Olsson/Pexels

Forskning: Så påverkar din kollegas lunch dina egna matvanor

En helt ny studie från USA visar att människor, i hög utsträckning, anpassar sina egna matvanor efter den lunch som de ser sina arbetskollegor äta – särskilt om den är nyttig.


Det är amerikanska forskare som under två års tid undersökt matvanorna hos drygt 6 000 människor anställda vid ett sjukhus i Massachusetts. Mer specifikt har de undersökt huruvida valet av lunch påverkas av vad varje individs arbetskollegor valt att äta. 

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Human Behaviour, konstaterar forskarna att kollegors lunch påverkar vad man själv väljer att äta.

Foto: Fauxels/Pexels

– Effekten var något starkare när det gällde hälsosam mat än vad den var för ohälsosam mat, säger Douglas Levy, som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande

Enligt forskarna handlar det kort och gott om grupptryck och en vilja att, genom sitt lunchval, bli mer populär i sin sociala umgängeskrets. 

/
Mat
Senaste nytt

Tre knivskadade i Skellefteå

Gäng försöker ta kontroll över flygplats i Haiti

Tungt beväpnade gäng öppnade på måndagen eld mot polis och soldater i ett försök att ta kontroll över Haitis största flygplats, Toussaint Louvertures, som stängdes till följd av händelserna.

Blandat på Asiens börser

Utvecklingen på de ledande börserna i Asien var blandad i förmiddagshandeln på tisdagen.

Miljardstämning mot Elon Musk

Flera tidigare ex-toppchefer på Twitter stämmer Elon Musk för uteblivna ersättningar och avgångsvederlag på 128 miljoner dollar, motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det rapporterar CNBC.

Tillväxtmål på fem procent för Kina

1 timme sedan
Kina siktar på en tillväxt på omkring fem procent för 2024, meddelar regimen vid årets nationella folkkongress som inleddes på tisdagen.

FN: Fångna Gazabor traumatiserade

2 timmar sedan
Många av de Gazabor som återvänder efter att ha frihetsberövats av israeliska styrkor har traumatiserats, uppger Philippe Lazzarini, chef för FN:s flyktingorgan Unwra på måndagen.