Då kan unga boka vaccintid – med gott samvete

Kan en ung person kasta sig på "Alltid öppet"-appen när vaccinkön öppnar – eller ska man solidariskt vänta tills de äldre i fas fyra blivit skyddade först? Agnes Wold hjälper oss att reda ut det etiska vaccindilemmat.


På flera håll i landet har regionerna inlett vaccinationsarbetet i den fjärde och avslutande prioriteringsfasen.

Här innefattas hela den svenska befolkningen mellan 18-59 år som vill bli vaccinerade mot covid-19. 

Flera regioner har meddelat att de kommer åldersprioritera även i den sista fasen – men desto otydligare är det hur långt ner i åldrarna man tänkt göra det.

Upp till var och en

Så hur ska man tänka när bokningssystemet väl öppnar – inte minst om man är relativt ung? Ska man kriga till sig en vaccintid, eller agera solidariskt och låta de äldre i fas 4 få en chans att säkra sitt skydd först? 

Varken regering eller myndigheter har kommit med några offentliga riktlinjer och rekommendationer i frågan – och vi kan därmed anta att det är upp till var och en att besluta i frågan.

Foto: Adam Ihse/TT

"Unga har offrat väldigt mycket"

Det håller Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, med om:

– Man får göra lite som man själv vill. Det är ju ingen nackdel att vänta, men jag förstår ju att man är trött på att vänta. Jag tycker unga människor har offrat väldigt mycket för att vi gamlingar inte ska bli smittade, så jag unnar även dem att bli vaccinerade snabbt, säger hon till Nyheter24.

Så om man som 25-åring kastar sig på Alltid öppet-appen när vaccinkön öppnar tycker inte du att man ska få dåligt samvete?

– Nej, jag tycker inte folk ska dåligt samvete över det, säger Wold till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Föräldrar som svälter, medicinerar eller gör sina barn sjuka på annat sätt – medvetet. Flera fall av så kallad Münchhausen by proxy har uppmärksammats på senare tid. Det kan vara svårt att upptäcka, säger experten Björn Lundin.

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.