Torsdag 24 Jun
Stockholm

Då kan unga boka vaccintid – med gott samvete

Kan en ung person kasta sig på "Alltid öppet"-appen när vaccinkön öppnar – eller ska man solidariskt vänta tills de äldre i fas fyra blivit skyddade först? Agnes Wold hjälper oss att reda ut det etiska vaccindilemmat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På flera håll i landet har regionerna inlett vaccinationsarbetet i den fjärde och avslutande prioriteringsfasen.

Här innefattas hela den svenska befolkningen mellan 18-59 år som vill bli vaccinerade mot covid-19. 

Flera regioner har meddelat att de kommer åldersprioritera även i den sista fasen – men desto otydligare är det hur långt ner i åldrarna man tänkt göra det.

Upp till var och en

Så hur ska man tänka när bokningssystemet väl öppnar – inte minst om man är relativt ung? Ska man kriga till sig en vaccintid, eller agera solidariskt och låta de äldre i fas 4 få en chans att säkra sitt skydd först? 

Varken regering eller myndigheter har kommit med några offentliga riktlinjer och rekommendationer i frågan – och vi kan därmed anta att det är upp till var och en att besluta i frågan.

Foto: Adam Ihse/TT

"Unga har offrat väldigt mycket"

Det håller Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, med om:

– Man får göra lite som man själv vill. Det är ju ingen nackdel att vänta, men jag förstår ju att man är trött på att vänta. Jag tycker unga människor har offrat väldigt mycket för att vi gamlingar inte ska bli smittade, så jag unnar även dem att bli vaccinerade snabbt, säger hon till Nyheter24.

Så om man som 25-åring kastar sig på Alltid öppet-appen när vaccinkön öppnar tycker inte du att man ska få dåligt samvete?

– Nej, jag tycker inte folk ska dåligt samvete över det, säger Wold till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela