Jönsköpings tingsrätt.
Nu inleds rättegången mot mannen i Vetlanda, - Foto: Adam Ihse/TT och ​polisens förundersökningsprotokoll

Nu inleds rättegången efter knivattacken i Vetlanda

Den 3 mars knivhöggs flera personer i centrala Vetlanda, där tre fördes till sjukhus med livshotande skador. Rättegången inleddes under fredagen mot en man som åtalas för sju fall av mordförsök.


I början av mars 2021 klockan 14.54 fick polisen in ett larm om en som man gick omkring och högg ner människor med kniv i centrala delar av Vetlanda. 

Bara 20 minuter senare kunde 22-åringen gripas, då hade redan sju män blivit knivskurna. Tre av dem vårdades för livshotande skador, men samtliga överlevde attacken.

I förundersökningsprotokollet redogör polismannen som stoppade 22-åringen hur gripandet gick till, skriver SVT. Han berättar att de fick syn på en man som stämde in på signalementet, som hade en blodig kniv i fickan, och vinkade fram poliserna.

Journalister samlades utanför säkerhetssalen under fredagen. Foto: Adam Ihse/TT

Försökte ta sitt liv

När mannen inte släppte kniven, utan istället höjde den mot halsen och skrek "Allahu akbar" (Gud är stor reds anm), sköt polismannen honom i benet. Informationen om att han skrikit orden framkommer dock inte i vittnesmål, men från mannen själv och polisen.

Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Mannen åtalas som 22-åring vid Eksjö tingsrätt men rättegången kommer att hållas i säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt, enligt SVT.

Enligt uppgifter som Dagens nyheter erfarit sökte den misstänkte mannen först asyl i Norge, då med födelseåret 1988, alltså 33 år gammal.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!