Genrebild på föräldrar och en bild på en kattunge.
Har du alltid undrat vad din katt ser dig som? Forskare kan ha hittat svaret. - Foto: Pexels

Ny studie: Så känner din katt för dig

Debatten om huruvida katter älskar oss – eller hatar oss, har varit lång. Ser de oss som fångvaktare, jämlikar eller kanske undersåtar? Nu har forskare tagit fram spännande resultat som visar att de kanske gillar oss mer än vad många tror.


Forskare på Oregon State University, i USA, placerade 70 kattungar i ett rum tillsammans med sina ägare. Efter två minuter lämnade ägarna rummet och kom tillbaka lika många minuter senare.

Under tiden kattungarna var ensamma observerades deras beteenden – vilket inte alls skilde sig så mycket från hur hundar och spädbarn reagerar under liknande experiment, enligt studien som publicerades på Current Biology.

Ser ägarna som mamma och pappa

Över hälften av kattungarna hade en så kallad trygg anknytning, vilket innebar att de verkade bekymrade när de lämnades, men var glada över att se sin ägare igen när de kom tillbaka. 

Runt 30 procent hade en mer ambivalent anknytning, vilket innebär att de vid återföreningen var stressade, uppvisade överdriven kontakt, undvikande eller en blandning. 

Likt spädbarn kan katter också ha olika anknytning till sina ägare. Foto: Pexels.

Detta är likt de anknytningsmodeller som spädbarn visar, alltså kan man säga att katterna ser sina ägare som föräldrar. När studien senare gjordes på 38 vuxna katter fick teamet fram samma resultat.

Katters sociala beteenden har inte studerats i samma utsträckning som hundar, men studien visar ändå att katterna kan vara något missförstådda. Det krävs dock ännu fler studier innan vi vet säkert vad våra katter tänker om oss som ägare, skriver Vice.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

Räddningspersonal har fört bort en person på bår efter att en brand släckts utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, rapporterar AP.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.