Tisdag 22 Jun
Stockholm

Professorn om regeringens beslut: "Ingen bra idé"

Det är inte alla som är positivt inställda till att lätta på restriktionerna 1 juni.
Det är inte alla som är positivt inställda till att lätta på restriktionerna 1 juni. Foto: Stian Lysberg Solum/TT & Janerik Henriksson/TT.

I veckan kom beskedet om att regeringen planerar att lätta på restriktionerna den 1 juni. Men detta är alldeles för tidigt, anser Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar. I en intervju med Expressen säger han att Sverige måste vara försiktiga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare i veckan rapporterade Nyheter24 om att regeringen planerar att lätta på Sveriges coronarestriktioner den 1 juni. Det tidigare datumet för detta var 17 maj, men statsminister Stefan Löfven sa under en pressträff att smittspridningen inte tillåter det. 

De nya restriktionerna som ska gälla från och med 1 juni är följande: 

  • Restauranger och barer får ha öppet till klockan 22.30.
  • Publiktaket höjs för idrotts- och kulturevenemang. Utomhus kommer 100 personer utan sittplats tillåtas, med sittplats är siffran 500.
  • Nöjesparker som Gröna Lund, Skara Sommarland och Liseberg får samma regler som andra nöjesparker. Istället för åtta personer, så behöver de endast garantera att varje besökare har minst 20 kvadratmeter att röra sig på.
  • Lägerverksamhet och cupverksamhet för barn tillåts.

Smittan kan ta fart igen till hösten

Förra året minskade smittspridningen under sommaren i Sverige – något som Folkhälsomyndigheten hoppas kommer ske även i år. 

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, är dock inte positivt inställd till att lätta på reaktionerna 1 juni. I en intervju med Expressen säger han att regeringens beslut är en dålig idé och att han anser att Sverige bör vänta till mitten av sommaren. 

– Förra året var det mer klustersmittor. Nu har vi en enorm insådd av viruset i befolkningen och smittan drivs främst av yngre – och de är inte aktuella för vaccination. Därför tror jag tyvärr att vi kommer får tampas med det här över sommaren, säger han till Expressen och fortsätter: 

– Därför kan det mycket väl bli så att det tar fart igen till hösten.

"Måste vara väldigt, väldigt försiktiga"

Björn Olsen tror att regeringen har tagit beslutet om att lätta på restriktionerna av politiska skäl, samt att människor är trötta på restriktioner. Men han betonar samtidigt vikten av försiktighet. 

– Hårda restriktioner under sommaren är det naturligtvis ingen som vill ha. Samtidigt är smittspridningen hög i Sverige. Vi måste vara väldigt, väldigt försiktiga, säger han till Expressen

Kommentera
Kopiera länk
Dela