Lördag 25 Sep
Stockholm

Juan räddade spädbarn när tusentals migranter simmade mot EU

Sjöräddaren drar upp spädbarnet ur vågorna och migranter på stranden.
Över 8000 människor tog sig över gränsen till Europa. Foto: Guardia Civil via AP/TT och Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Över 8000 människor färdades i början av veckan till havs från Marocko, många av dem små barn, för att nå gränsen till Europa. Bilden av sjöräddaren Juan Francisco Vall, 41, som räddar ett spädbarn ur vågorna spreds som en löpeld världen över.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under söndagen spreds ryktet i Marocko att gränspolisen inte skulle stoppa migranter att ta sig över gränsen till spanska enklaven Ceuta. Den är belägen på Afrikas fastlandskust, men utgör en del av Spaniens och EU:s yttre gräns.

Gränsen kan korsas genom att simma i Medelhavet – och under måndagen och tisdagen försökte över 8000 migranter genomföra den farliga resan, skriver spanska El País. De flesta uppges vara unga män, men även hela familjer och tusentals barn.

Över 4000 har nu utvisats från Ceuta. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Hälften har tvingats tillbaka

En bild har skapat särskilt mycket uppmärksamhet i sociala medier världen över. Den föreställer 41-åriga Juan Francisco Vall, som är en spansk sjöräddningsspecialist, som drar upp en spädbarn ur Medelhavet.

– Jag tog barnet, det var iskallt och rörde inte på sig, säger han till El País.

Enligt källor som tidningen tagit del av, har barnet överlevt.

Spädbarnet uppges ha färdats på sin mammas rygg. Foto: Guardia Civil via AP/TT

Efter att över 8000 migranter försökt ta sig över, antingen genom att hoppa över stängsel eller till havs, har över hälften skickats tillbaka till Marocko. Ceuta-regeringen uppgav tidigare att barn som kommit ensamma inte ska behöva ta sig tillbaka, men att många av dem vill hem igen, enligt Reuters.

Vad har hänt?

När politikern Brahim Gali, 73 insjuknade i covid-19 lät Spanien honom komma in i landet för medicinsk vård. Han är ledare för västsahariska och militäriska organisationen Front Polisario, som bland annat vill frigöra sig från det marockanska styret.

Marockos minister för mänskliga rättigheter, El Mustapha Ramid, anser att Spanien efter detta borde anat vad det skulle kunna bli för konsekvenser.

”Vad hade Spanien förväntat sig från Marocko när vi får se vår granne ta mot ledaren för en grupp som tagit till vapen mot kungariket?", skriver han i ett inlägg på Facebook, skriver Reuters.

Cirka 1500 migranter uppges vara barn. Foto: Mosa'ab Elshamy/AP/TT

Aldrig tidigare har så många migranter tagit sig över gränsen, vilket orsakat kaos på enklaven, skriver El País.

Kommentera
Kopiera länk
Dela