Finns ditt favoritnamn med på topplistan?
Finns ditt favoritnamn med på topplistan? - Foto: Pexels

Rekordmånga köpte hund 2020 – här är de vanligaste valpnamnen

Rekordmånga köpte hund under 2020 – och vad gäller val av namn kan man också se en tydlig trend. Finns ditt favoritnamn med på listan?


Mellan april 2020 och mars 2021 registrerades 75 000 hundköp i Jordbruksverkets statistik. Det är en ökning med 19 procent jämfört med samma period året innan. 

Mycket talar för att coronapandemin – och tristessen, isoleringen och hemmakontoren som kommit på köpet – ligger till grund för ökningen. 

Foto: Pexels

"Det finns såklart en risk"

Nyheter24 har varit i kontakt med Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben, SKK. Att köpa hund på fel grunder, eller utan att ordentligt tänka igenom beslutet, menar han kan få negativa konsekvenser.

– Det finns såklart en risk att man blir påverkad av vad som går att läsa i media, eller vad man ser i sin omgivning. Saknar man kunskap om olika raser och vad de behöver är risken stor att man köper fel slags hund, säger han till Nyheter24.

Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If, instämmer – och menar att just hemarbetet kan vara en av de mest bidragande faktorerna. 

– Hundar är fantastiskt sällskap, men det är också viktigt att tänka på att de behöver massor med uppmärksamhet och förtjänar både fysisk aktivitet och mental stimulans, säger hon i ett pressmeddelande.

Den rasen köpte flest

Och "coronahunden" är inte det enda som fått sig ett uppsving under pandemiåret 2020. Vad gäller val av namn på våra fyrbenta vänner finns det också tydliga trender.

Hundnamnet som toppar den svenska listan är Molly, följt av Bella och Charlie. 

Jordbruksverkets statistik visar att Labrador Retriver, Schäfer, Golden Retriver, Jack Russel terrier och Jämthund var de fem mest köpta raserna under förra året.

Här är hela namntoppen

  • Molly: 8 423 hundar
  • Bella: 6 829 hundar
  • Charlie: 5 392 hundar
  • Doris: 4 742 hundar
  • Ludde: 4 549 hundar
  • Sigge: 4 467 hundar
  • Sally: 4 389 hundar
  • Wilma: 3 861 hundar
  • Elsa: 3 797 hundar
  • Bamse: 3 777 hundar
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.