Med hjälp av gratis öl, weed och fördelar i dejting-apparna lockas ungdomar att ta coronavaccin.
Med hjälp av gratis öl, weed och fördelar i dejting-apparna lockas ungdomar att ta coronavaccin. - Foto: Unsplash

Gratis öl, marijuana och Tinder-fördelar – så lockas ungdomarna till vaccination

"Vax and scratch", "pot for shots" och "vaccinationsmärken" är bara tre av de metoder som används för att locka ungdomar runt om i världen att vaccinera sig mot corona.


Det är bland ungdomar runt om i länderna som skepsisen till coronavaccinet är som allra störst, något forskarna menar kan bero på den missvisande informationen som sprids på sociala medier.

Vill uppnå flockimmunitet

Därför har diverse företag och statliga organisationer världen runt nu börjar framställa olika metoder för att locka människor, unga som äldre, att ta sina sprutor. Detta för att uppnå flockimmuniteten, som kräver att cirka 70 procent av befolkningen är vaccinerad för att viruset inte längre ska kunna spridas i samma utsträckning.

Fördelar i dejting-apparna

En av de metoder som flera anställda i USA satsar på är den om fördelar i dejting-apparna. Tinder, Hinge och Bumble kommer därför att erbjuda inte bara premium-innehåll till den som kan bevisa att den är vaccinerad, utan även ett så kallat "vaccinationsmärke".

En anledning till varför denna metod satsas på kan ha att göra med att forskning tidigare visat att de personer som, i sin dejtingprofil, uppger att de har eller kommer att vaccinera sig, får 14 procent fler matchningar än den som säger motsatsen.

Gratis öl

Bor du i New Jersey och planerar att ta din spruta innan maj är slut? Då kan du delta i ett program som tagits fram av delstaten i samarbete med flera ölbryggerier. Om du kan visa att du fått din spruta så tar du kort och gott med ditt vaccinationskort till några av de 13 bryggerierna och får din efterlängtade (och kostnadsfria) öl.

Statsguvernören Andre Cuomo meddelade invånarna i New York, som vaccinerar sig inom nästa vecka, att de kommer bli erbjudna gratis lotterikort där chansen finns att kamma hem hela fem miljoner dollar. Påfundet kallas "vax and scratch".

"Pot for shots"

Michigan tar mutorna ett steg längre och lockar med gratis marijuana för de som väljer att vaccinera sig. Med hjälp av "marijuana-apoteket" "The Greenhouse of Walled Lake" delar flera företag ut gratis weed och har gjort så sedan februari i år. Hela 35 000 joints har delats ut, enligt vd:n Jerry Millen.

– Det har varit överväldigande. Jag tänkte "vilket bra sätt att belöna människorna som vaccinerar sig", berättar Millen till BBC.

Forskare skeptiska

Det är dock inte alla forskare som ser dessa mutor som någonting positivt. Susan Michie, som är professor i hälsa och psykologi vid University College London och även covid-19-rådgivare till den brittiska regeringen, menar att fokuset förflyttas från samhället till den egna individen – och inte på ett bra sätt.

– Det handlar om vad vi gör som en hel befolkning. Det handlar inte om individerna. Vi vill att människor ska förstå varför de gör det, att de inte gör det för lite pengar eller öl, förklarar hon för BBC och anser att sådan slags motivation inte kommer göra sitt vid framtida vaccinationer.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!