Onsdag 28 Jul
Stockholm

Fyrbarnsmamman Diane Downs: Barnamördare och rymling

Diane Downs sköt kallblodigt tre av sina barn, varav ett dog av sina skador.
Diane Downs sköt kallblodigt tre av sina barn, varav ett dog av sina skador. Foto: Peter Cannata/AP/TT och Suzanne Vlamis/AP/TT

En kväll 1983 anlände Diane Downs, med sina tre barn, till sjukhuset i Springfield. Alla hade skottskador och ett av barnen var redan död. Enligt Downs hade de blivit beskjutna av en okänd man – men mammans lugn väckte misstankar hos vårdpersonalen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 8 maj 1983 tog akutmottagningen på McKenzie-Willamette Hospital i Springfield, Oregon, emot en kvinna och tre av hennes barn. Det var den då 38-åriga Diane Downs, tillsammans med sina barn Christie, 8, Cheryl, 7, och Danny, 3, som sökte vård för skottskador. 

När de anlände till sjukhuset var 7-åriga Cheryl redan död. Syskonen Christie och Danny hade drabbats av en stroke respektive förlamning till följd av sina svåra skador. Detta medan Downs själv kom lindrigt undan med en skottskada i underarmen.

Diane Downs mystiska beteende väcker misstankar

Vid ankomsten till sjukhuset förhördes Downs om vad som hänt och hon angav då att de blivit utsatta för en bilkapning av en okänd man som sedan hade skjutit samtliga fyra passagerare. 

Men både polis och sjukvårdspersonal fattade snabbt misstankar mot Downs eftersom att hon var så lugn och samlad – trots att hon just skulle ha varit med om en svårt traumatiskt händelse. Dessutom ska hon ha gjort flera olämpliga uttalanden under sin tid på sjukhuset. 

Diane Downs. Foto: Peter Cannata/AP/TT

Misstankarna mot Downs stärktes efter den tekniska undersökningen av bilen där skjutningen ägde rum. Hennes utsaga om en främmande gärningsman stämde helt enkelt inte överens med det blodstänk man påträffade i bilen. 

Det visade sig även att Downs, i samband med sitt sjukhusbesök, ska ha ringt en gift man vid namn Robert Knickerbocker som hon haft en affär med. Han sa senare att 28-åringen hade stalkat honom och sagt att hon var villig att döda hans fru om det innebar att hon då kunde få ha honom för sig själv. 

Mordvapnet och vittnesmålen

I förhör uppgav Downs att hon inte ägde några vapen, men hennes tidigare make Steve Downs och Knickerbocker informerade polisen om att hon faktiskt ägde en pistol av samma kaliber som använts vid skjutningen.

Polisen kunde aldrig hitta mordvapnet, men de kunde hitta hylsor från vapnet i Downs hem.

Vad som var än mer inkriminerande för mamman var att flera vittnen hade sett henne köra, med sina svårt skadade barn, i omkring 10 kilometer i timmen till sjukhuset. Själv hade hon hävdat att hon körde över hastighetsgränsen. 

Downs grips och åtalas

Drygt nio månader senare, den 28 maj 1984, greps Downs och åtalades då för ett mord, två mordförsök samt misshandel. Vid rättegången argumenterade åklagarna för att 28-åringen hade skjutit sina tre barn för att bli av med dem – i hopp om att Knickerbocker, som inte ville ha några barn, då skulle vilja ha en fortsatt relation med henne. 

Foto: Archive PL/Alamy/Stella Pictures

Huvudvittnet under rättegången var den överlevande dottern Christie som kunde berätta hur hennes mamma skjutit alla tre barn, för att sedan skjuta sig själv i armen. 

Downs, som senare diagnostiserades med antisocial personlighetsstörning, dömdes i mitten av juni samma år till livstidsfängelse och ytterligare 50 år. De två överlevande barnen adopterades av åklagaren.

Blir fyrbarnsmamma och rymmer från fängelse

Bara en dryg månad efter att Downs dömdes fick hon ett fjärde barn som omhändertogs efter födseln och adopterades bort. Barnet, som hette Rebecca, fick inte veta vem hennes mamma var förrän i vuxen ålder och beskrev då Downs som "ett monster". 

Downs efter rymningen. Foto: Suzanne Vlamis/AP/TT

Fyra år in i sitt fängelsestraff, den 11 juli 1988, rymde Downs från fängelset genom att klättra över ett över fem meter högt taggtrådsstängsel. Hon kunde gripas tio dagar senare och fick då fem års strafftillägg.

Downs, som nu är 65 år gammal, är fortfarande fängslad och ska höras under 2021 för en eventuell villkorlig frigivning. 

Källa: The Washington Post och ABC News

Kommentera
Kopiera länk
Dela