Onsdag 28 Jul
Stockholm

Undersökning: Majoriteten av svenska folket vill inte ha extraval

Majoriteten av svenska folket vill inte ha något extraval i närtid.
Majoriteten av svenska folket vill inte ha något extraval i närtid. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Sverige skakades på torsdagen när flera partier meddelade att de kommer rösta för att fälla regeringen Löfven under måndagens misstroendeomröstning. Men väljarna är splittrade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var på torsdagen som Vänsterpartiet meddelade att de kommer väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven och regeringen. Kort därefter förklarade M, SD och KD att de också kommer rösta för att fälla Löfven. 

Riksdagen kommer därmed hålla en misstroendeomröstning på måndag klockan 10. Om en majoritet vill fälla Löfven så kommer han och regeringen avgå. För att undvika detta kan statsministern dock utlysa extraval.

Men svenska folkets inställning till en misstroendeförklaring mot regeringen är splittrad. 40 procent är positivt inställda till det, medan 41 procent tycker tvärtom. Det visar en undersökning av SVT/Novus. 

När det kommer till ett extraval tycker majoriteten av svenskar, 54 procent, att det är en dålig idé. Samtidigt är 29 procent positivt inställda och 17 procent har svarat att de inte vet, enligt undersökningen. 

"Inte solklart att väljarna håller med sina partier"

Majoriteten av de väljare som är positivt inställda till en misstroendeförklaring sympatiserar med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Bland dessa tycker 77 respektive 64 procent att det är en bra idé att fälla regeringen Löfven. 

– För Moderaterna och Kristdemokraterna, som stöttar misstroendet, är det bara drygt varannan sympatisör som tycker att det är rätt. Det är inte solklart att väljarna håller med sina partier, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT

Kommentera
Kopiera länk
Dela