Majoriteten av svenska folket vill inte ha något extraval i närtid.
Majoriteten av svenska folket vill inte ha något extraval i närtid. - Foto: Janerik Henriksson/TT.

Undersökning: Majoriteten av svenska folket vill inte ha extraval

Sverige skakades på torsdagen när flera partier meddelade att de kommer rösta för att fälla regeringen Löfven under måndagens misstroendeomröstning. Men väljarna är splittrade.


Det var på torsdagen som Vänsterpartiet meddelade att de kommer väcka misstroende mot statsminister Stefan Löfven och regeringen. Kort därefter förklarade M, SD och KD att de också kommer rösta för att fälla Löfven. 

Riksdagen kommer därmed hålla en misstroendeomröstning på måndag klockan 10. Om en majoritet vill fälla Löfven så kommer han och regeringen avgå. För att undvika detta kan statsministern dock utlysa extraval.

Men svenska folkets inställning till en misstroendeförklaring mot regeringen är splittrad. 40 procent är positivt inställda till det, medan 41 procent tycker tvärtom. Det visar en undersökning av SVT/Novus. 

När det kommer till ett extraval tycker majoriteten av svenskar, 54 procent, att det är en dålig idé. Samtidigt är 29 procent positivt inställda och 17 procent har svarat att de inte vet, enligt undersökningen. 

"Inte solklart att väljarna håller med sina partier"

Majoriteten av de väljare som är positivt inställda till en misstroendeförklaring sympatiserar med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Bland dessa tycker 77 respektive 64 procent att det är en bra idé att fälla regeringen Löfven. 

– För Moderaterna och Kristdemokraterna, som stöttar misstroendet, är det bara drygt varannan sympatisör som tycker att det är rätt. Det är inte solklart att väljarna håller med sina partier, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.