"Det är så problematiskt"
"Det är så problematiskt" - Foto: Pexels

Myndigheten: Debatten om hederskultur exkluderar pojkar

Hederskontexter präglade av våld och förtryck drabbar unga kvinnor i hög grad, ​men det drabbar även pojkar och män. Många tvingas spionera och kontrollera sina familjemedlemmar för att inte själva råka illa ut –​ ​men erbjuds för lite hjälp att ta sig ur det.


En central del av det hedersrelaterade våldet och förtrycket är att kontrollera flickors och kvinnors sexualitet. 

Kontrollen kan sträcka sig från vardagliga former av begränsningar, som klädval och socialt umgänge – till livsval som utbildning, giftermål och skilsmässa. 

Pojkar utsätts också

Men pojkar och unga män synliggörs sällan i hederskontexten, trots att även de utsätts i hög grad, det skriver Jämställdhetsmyndigheten i ett pressmeddelande under fredagen.

Nyheter24 har varit i kontakt med Alice Meiton, socionom med inriktning på hedersvåld, som påpekar vikten i att komma ihåg att samma person kan vara både offer och förövare.

– När det kommer till bortgifte, som är väldigt vanligt inom hederskontexter, så är det ju sällan så att mannen eller pojken har något att säga till om heller. De har inte heller någon röst i vem de vill gifta sig med, och är lika bortgift som kvinnan han gifter sig med, säger hon till Nyheter24.

Meiton tillägger att många pojkar och män tvingas bevittna våld i hemmet, vilket är en typ av psykisk misshandel. 

Att kontrollera, spionera och våldföra sig på andra, ofta kvinnliga familjemedlemmar, är många gånger också påtvingat – och något de själva kommer straffas för om de inte gör.

Utgår från en tvåkönsnorm

Extra utsatta är hbtqia- och transpersoner, som inte bara osynliggörs – utan nekas hjälp.

– På skyddade boenden som drivs av Stockholms stad utgår man från en tvåkönsnorm, så en transperson kan inte erbjudas plats där. Det är så problematiskt, säger Meiton till Nyheter24.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Den största, mest utsatta gruppen"

Trots att både män och kvinnor drabbas av hedersvåldet så förstår Alice Meiton varför man i första hand riktar in arbetet på kvinnor.

– Det är den största, och mest utsatta gruppen. I en hederskontext är det ju väldigt starkt patriarkalt, det är mannen som sitter på den primära makten. Men det farliga är ju att det ofta bara är det som lyfts, säger hon till Nyheter24.

För att inkludera pojkar och män i diskussionen om hederskultur måste vi sluta osynliggöra, och börja utbilda oss. 

– De måste också få veta att de är offer, säger Meiton till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!