Så går du tillväga för att skaffa dig covidbevis!
Så går du tillväga för att skaffa dig covidbevis! - Foto: Unsplash

Så fungerar vaccinationsbeviset vid resa utomlands

Är du vaccinerad och vill ut och resa i sommar? Helt förståeligt! Då behöver du skaffa dig ett så kallat covidbevis. Hur du gör det kan du läsa om här.


Med ett steg i taget börjar vi sakta men säkert se början på slutet i coronapandemin. Med lättare restriktioner och allt fler vaccinerade kommer livet snart återgå till det normala.

Covidbevis

Somliga kanske till och med kan börja resa med gott samvete tack vare de nya, digitala vaccinationsintyget. Dessa, vid namn covidbevis, kommer underlätta för turister inom EU och har tidigare kallats "gröna beviset".

Det är däremot ingen självklarhet att du kan komma och gå som du vill i alla EU-länder bara för att du har ett covidbevis, utan alla länder kommer själva kunna bestämma hur de vill göra kring inresande.

"Ganska hög efterfrågan"

Om du funderar på att skaffa dig ett sådant behöver du till en början svensk e-legitimation, som visar namn, födelsedatum och vilket vaccin du tilldelades, för att kunna beställa det online. Detta kan du börja göra redan från den 1 juli på www.covidbevis.se, om E-hälsomyndighetens beräkningar stämmer.

– Vi tror att det blir en ganska hög efterfrågan på covidbevisen, så vi gör olika typer av prestandatest för att det ska fungera, berättar Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten, för SVT.

Hon förklarar sedan vidare att de satsar på att låta människor utan e-legitimationen få ta del av handlingen också.

– Alla människor, oavsett om man har en e-legitimation eller inte, ska kunna få ett covidbevis. Vi jobbar på det och hoppas på att ha någonting på plats den 1 juli även för den som inte har en e-legitimation.

Visar mer information

Ytterligare uppgifter kommer läggas till i covidbeviset längre fram, så som negativt test för covid-19 eller om man drabbats av corona och sedan blivit frisk igen. Det är dock något Ålenius menar kommer dröja.

– Det tar lite längre tid, de uppgifterna finns inte i register på samma sätt som vaccinationerna. Men vi försöker ha det färdigt så snart som möjligt och senast i mitten av augusti. EU-förordningen ingår en övergångsperiod, under sex veckor efter den 1 juli ska man kunna visa upp de bevis man får i dag på negativt test, avslutar hon för SVT.

/
/
/
Senaste nytt

Örebro: Polisen rapporterar om brand

Ukrainska soldater vinterrustar – med handvärmare

I Ukraina är vintern här – den andra i ordningen under Rysslands pågående anfallskrig. Men inför årets krigsvinter är soldaterna bättre förberedda på kylan, anser läkaren "Osmak", som driver ett fältsjukhus nära Bachmut. Många av grabbarna som kommer in har handvärmare under sina kläder och i sina handskar, säger han.

Örebro: Polisen rapporterar om sammanfattning natt

"Nedan följer ett urval av nattens händelser från polisområde Örebro", skriver polisen på sin hemsida.

S: M är "irrelevanta" – ingen huvudmotståndare

Socialdemokraterna pekar inför EU-valet enbart ut SD som sin främsta rival, skriver DN. I de senaste valen har S sett både M och SD som huvudmotståndare, men den här gången finns inte Moderaterna med.

Oljekartell motarbetar framsteg i stridsfråga

Pressen ökar på världens länder att ta stora kliv i sitt klimatarbete under mötet COP28 i Dubai – där protester väntar från civilsamhället. En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera framsteg om fossila bränslen kan elda på ilskan.

Fortsatt israelisk offensiv i Gaza

Den israeliska armén fortsätter sin offensiv i Gaza. Under natten har elva personer dödats i israeliska flygräder i området, uppger den Hamas-kontrollerade hälsovårdsmyndigheten i Gaza.