Måndag 15 Aug
Stockholm

Ny studie: Barn som äter veganskt blir flera centimeter kortare

Men att äta växtbaserat behöver inte vara dåligt för barnen, menar forskarna.
Men att äta växtbaserat behöver inte vara dåligt för barnen, menar forskarna. Foto: Jessica Gow/TT

Barn som äter veganskt blir i snitt tre centimeter kortare än jämnåriga som äter kött, det visar en ny studie som genomförts på barn mellan fem och tio år. "Att äta växtbaserat är inte en garanti för god hälsa", konstaterar Dr Małgorzata Desmond.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Att äta mindre, eller inget kött alls kött, är en konstant växande trend världen över. 

Det är inte bara hälsosamt för kroppen, utan har visat sig vara en viktig pusselbit för att hushålla med planetens resurser.

– Det stämmer att ett globalt skifte mot en mer växtbaserad kosthållning spelar en avgörande roll för att reducera vår klimatpåverkan, och vi uppmuntrar den ansträngningen starkt, säger Jonathan Wells, professor i barnhälsa, till University College of London, UCL.

Vegansk kost kan vara riskfyllt

Men den veganska livsstilen kommer med vissa risker, i alla fall för de små.

I en studie publicerad i "American Journal of Clinical Nutrition" undersökte man 187 friska barn från Polen mellan fem till tio år – varav 63 var vegetarianer, 52 var veganer och 72 åt kött. 

Den kom fram till att barn som åt växtbaserat löpte mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, och hade lägre fettprocent än de barn som åt kött.

"Ingen garanti för god hälsa"

Men barnen som åt veganskt var å andra sidan i snitt tre centimeter kortare än de andra, och löpte tre gånger så stor risk att ha brist på vitamin B12. 

– Så, vi lär oss att bara äta växtbaserat inte är en garanti för god hälsa, vi måste fortfarande välja hälsosam mat, säger studieförfattaren Dr Małgorzata Desmond till UCL.

Önskar tydligare rekommendationer

Nu ligger fokuset framåt på att ta fram tydligare rekommendationer till allmänheten, menar professor Wells.

– Vårt mål är att kunna bidra med fler eftersökningar för att maximera hälsofördelarna med växtbaserad kost till barn, säger han till UCL.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.