Det är högst troligt att deltavarianten sprids snabbare än den brittiska alfavarianten, menar Tegnell
Det är högst troligt att deltavarianten sprids snabbare än den brittiska alfavarianten, menar Tegnell - Foto: Juan Karita/Armando Franca​/TT

"Deltavarianten" ökar kraftigt i Sverige – det här vet vi om den

På bara fem dagar har antalet fall av deltavarianten ökat med 70 procent i Sverige. Vi reder ut var den kommer ifrån och om det stämmer att den är mer smittsam än andra varianter.


När började deltavarianten spridas?

Deltavarianten B.1.617.2 upptäcktes i Indien i slutet på december förra året, och har nu spridits till 62 länder runt om i världen. 

Ett av dem är Storbritannien, där varianten står för 90 procent av de nya coronafallen.

Länge gick deltavarianten under benämningen "den indiska varianten", men sedan i slutet på maj är smeknamnet utbytt.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör på WHO. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT

Varför har deltavarianten bytt namn?

Den 31 maj beslutade världshälsoorganisationen WHO att ge de mest kända virusvarianterna nya beteckningar. 

Man ville undvika att varianter refererades till landet där de först upptäcktes, då detta kan skapa stigman och fördomar.

WHO valde i samband med beslutet att börja benämna varianten B.1.617.2 som "delta". 

Finns deltavarianten i Sverige?

Ja, det gör den. De första fyra fallen bekräftades av Region Stockholm den 27 april. Den 11 juni fanns varianten i elva regioner runt om i landet.

Under förra veckan införde Folkhälsomyndigheten lokala smittskyddsåtgärder i Värmland och Blekinge, där deltavarianten fått starkare fäste än på andra orter. 

Bara i Värmland finns drygt 200 misstänkta fall av delta, varav omkring 40 är bekräftade. 

Foto: Francisco Seco/TT

Är deltavarianten farligare än någon annan?

Deltavarianten ser enligt preliminära analyser ut att vara mer smittsam än andra varianter. 

Studier har även kunnat visa att deltavarianten oftare leder till svår sjukdom än den alfavarianten (som tidigare kallades för "den brittiske varianten") – som i sin tur har bedömts vara farligare än ursprungsvarianten.

Epidemiologen Neil Ferguson på Imperial College i London har sagt till The Guardian att den bästa uppskattningen just nu är att deltavarianten är 60 procent mer smittsam än den brittiska.

Statsepidemiolog Anders Tegnell går inte in på några siffror, men anser teorin vara rimlig. 

– Det är britterna som har gjort detta och de är jätteduktiga på sådant här och väldigt noggranna. Att den (deltavarianten) sprids något lättare (än alfavarianten), det är högst troligt. Men om den verkligen ger allvarligare sjukdom känner de sig fortsatt tveksamma till och det är ungefär där vi står i dag, säger han till Expressen.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Biter vaccinen på deltavarianten?

Enligt Tegnell finns det indikationer på att skyddseffekten efter en vaccindos är något längre mot Deltavarianten, än andra. 

De positiva nyheterna är att två doser ger fullt skydd mot viruset.

– Efter två doser är skyddseffekten lika hög som mot de andra varianterna, så detta är en mycket god anledning för alla att fullfölja sin vaccinering och ta två doser, säger Tegnell till Expressen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här tvingas Maria Forsblom lämna "Nyhetsmorgon"-studion – mitt i direktsändning

Planen: Dubbelt så mycket el till 2045

År 2045 ska Sverige kunna producera dubbelt så mycket el som i dag, eller 300 TWh. Det framgår av regeringens energiproposition, som också innehåller etappmål på vägen dit.

Man jagas för dubbelmord i Nässjö

En man i 35-årsåldern misstänks för dubbelmord i Nässjö, sedan två män hittats döda efter en brand i ett flerfamiljshus i februari.

Pappan bekräftar mord på svensk i Turkiet

Pappan till den svenske man som uppges ha dödats i en skottlossning i Turkiet på söndagskvällen bekräftar att hans son blev ihjälskjuten.

Mer fokus på tidiga insatser i adhd-vården

Det behöver bli mer fokus på tidiga insatser och individanpassad diagnostisk, i stället för snabbutredningar utan insatser som följer upp, konstaterar Socialstyrelsen i sina nya uppdaterade nationella riktlinjer för vård och stöd till personer med adhd och autism.

Jämnårig pojke misstänks för mordet på Maja, 17

En pojke har anhållits misstänkt för mordet på Maja, 17, uppger P4 Sjuhärad.