Onsdag 28 Jul
Stockholm

Det här händer om Stefan Löfven avgår

Jenny Madestam, Nooshi Dadgostar och Stefan Löfven
Hur blir det egentligen om partierna lyckas fälla Stefan Löfven – och hur stora är möjligheterna att det blir så?. Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT och Jonas Ekströmer / TT

Under torsdagen meddelade Vänsterpartiet att de kommer att väcka misstroende mot statsministern. Kort efter gav flera andra partier beskedet att de kommer att rösta för att fälla Stefan Löfven. Men vad händer då? Här reder Nyheter24 ut det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidigare under veckan ställde Vänsterpartiet, med partiledare Nooshi Dadgostar i spetsen, ett ultimatum till regeringen. Antingen bjuda in Hyresgästföreningen till förhandlingar om de väntade marknadshyrorna, eller helt avstå förslaget. 

Ett ultimatum som Vänsterpartiet inte upplever att regeringen gått dem till mötes i, och under torsdagen meddelande partiet att de går vidare med misstroendeomröstning – för att fälla statsministern.

Nooshi Dadgostar under tordagens pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det står nu klart att M, SD, KD och V kommer att rösta för att avsätta Stefan Löfven. Riksdagen kommer att hålla en misstroendeomröstning på måndag klockan 10. Något som statsministern själv bemötte under en pressträff på torsdagen.

Vad skulle hända om Stefan Löfven fälls?

Nyheter24 har pratat med Jenny Madestam, som är docent i statsvetenskap, om vad som skulle kunna hända om en majoritet vill fälla statsministern.

– Det som händer då är att statsministern kommer att avgå. Det betyder också att hela regeringen avgår. Det är det som händer när man har en misstroendeomröstning om just statsministern, att hela regeringen följer med i avgången, förklarar Madestam.

För att förhindra det här skulle Löfven själv kunna utlysa extraval, då blir det ingen omröstning.

Statsminister Stefan Löfven: "Farlig väg för vårt land". Foto: Janerik Henriksson/TT

Men om han avgår går den nuvarande regeringen över till att vara en interimregering, alltså en provisorisk regering, tills dess att en ny är tillsatt. 

– Det som händer sedan är att talmannen kommer att starta sina talmansrundor och samtal med partiledarna för att försöka hitta en ny statsministerkandidat. För det har han fyra försök på sig, sen blir det ett extraval, avslutar Jenny Madestam.

Statsvetaren Jenny Madestam är verksam vid Försvarshögskolan. Foto: Jessica Gow/TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela