Nooshi Dadgostar (V) och Stefan Löfven (S).
Nooshi Dadgostar (V) och Stefan Löfven (S). - Foto: Henrik Montgomery/TT och Amir Nabizadeh/TT

Nooshi Dadgostar: Regeringen har 48 timmar på sig

Under tisdagen kallade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar till pressträff om marknadshyror. Dadgostar gav beskedet att regeringen har 48 timmar på sig att välja mellan två alternativ, antingen avstå förslaget eller inleda nya förhandlingar.


Avstå att förändra lagstiftningen om friare hyressättning, alternativt öppna upp förhandlingar tillsammans med Hyresgästföreningen. Det var Vänsterpartiets ultimatum till regeringen under tisdagens pressträff med partiledare Nooshi Dadgostar.

– Annars finns inget förtroende för regeringen. Då är Vänsterpartiet inte en del av regeringsunderlaget. Blir det en misstroendeomröstning så kommer Löfven att fällas, säger Dadgostar.

Partiledaren inledde presskonferensen med att upprepa tidigare kritik kring förslaget om marknadshyror, som väntade träda i kraft vid månadsskiftet. Hon tryckte även på att partiet försökt komma fram till en lösning, men blivit avvisade.

– Den typen av politiskt rävspel kommer inte vi att köpa eller acceptera.

"Oerhörda konsekvenser"

Vänsterpartiet menar på att det är ett systemskifte i Sverige som kommer att påverka hela landets framtid, med trångboddhet och människor som drivs från sina hem. Dadgostar beskrev det med ord som "oerhörda konsekvenser" och en "horribel maktobalans".

Om inte regeringen valt något av alternativen i Vänsterpartiets ultimatum innan torsdag klockan 10.00, kommer partiet att fullfölja sitt hot om att väcka misstroende.

"Finns inget förtroende för regeringen"

– Ända sedan tillträdandet av Stefan Löfven har vi sagt att vårt stöd inte finns om regeringen genomför förslag om marknadshyror eller fri hyressättning. Det innebär att om statsministern inte respekterar det och går vidare med förslaget finns det automatiskt inget förtroende längre för den här regeringen, säger Nooshi Dadgostar.

Huruvida Vänsterpartiet kommer lyckas få stöd från andra partier, då det krävs underskrifter från 35 riksdagsledamöter, återstår att se.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!