Genrebild på huggormar.
I Sverige är det bara huggormen som är giftig – och blir du biten kan du behöva uppsöka sjukvård. - Foto: Hasse Holmberg/TT och Cornelius Poppe/TT.

Det här gör du om du blir biten av en huggorm

Sommartid innebär ofta sol, bad och härliga dagar utomhus. Men med värmen kommer även insekterna – och ormarna. Hur ska man egentligen göra om huggormen slagit till?


När det är varmt och härligt är det inte bara vi människor som vill njuta av solen. En väldigt vanlig fobi slingrar sig bokstavligt talat också fram – nämligen ormen. 

Det finns tre olika ormar i Sverige som vi kan stöta på ute i naturen. Snoken, huggormen och den väldigt ovanliga hasselsnoken som finns i södra delen av landet. Snoken biter sällan människor, utan har man fått ett bett är det oftast huggormen som varit framme. Det är också den orm vars bett är giftiga.

Huggormen känns ofta igen med ett sicksackmönster på ryggen. Foto: Cornelius Poppe/TT

Ska man uppsöka vård efter ett ormbett?

I Sverige uppsöker ungefär 300 personer per år sjukhusvård för huggormsbett. Så hur ska man tänka om man får ett bett från en huggorm? Nyheter24 har pratat med Johanna Nordmark Grass, som är överläkare på Giftinformationscentralen. Enligt henne kan det vara lite knepigt med just huggormsbett.

– I kanske en fjärdedel av alla bett så sprutar den inte in det där giftet, i de övriga fallen sprutar den in olika mycket gift. Men vilken mängd den ger är ju alltid helt oklart eftersom ormen aldrig berättar det.

Nordmark Grass förklarar vidare att om man blir biten finns det en risk att man blir riktigt dålig. Det är väldigt ovanligt med dödsfall, men det kan leda till det om man inte får rätt vård. Det senaste dödsfallet i Sverige var under 90-talet.

– Man ska ta sig till sjukhus eftersom man inte kan vänta, för blir man riktigt dålig kan man bli riktigt dålig väldigt snabbt, säger hon och lägger till:

– Man ska inte sätta sig i bilen och köra själv, utan någon ska köra en. Eller om man känner sig dålig ska man ta ambulanstransport.

Johanna Nordmark Grass är överläkare vid Giftinformationscentralen. Foto: Privat.

Hur behandlas ormbett?

Om du blivit biten och uppsöker vård är det första som sker är att vårdpersonalen undersöker om huggormen sprutat in något gift. Om inte, behövs ingen vård. Tydliga symtom som illamående, kräkningar, lågt blodtryck eller andningssvårigheter kan innebära att huggormen sprutat in gift. Vanligast är att man blir svullen runt bettet.

– Då finns ett motgift, det som kallas ormserum, säger Nordmark Grass.

Är du osäker går det alltid bra att kontakta Giftinformationscentralen för mer information, eller i akuta fall självklart ringa 112.

Blir vissa sjukare av ormbett?

Eftersom huggormen är lömsk på det sättet att man faktiskt inte vet om, eller hur mycket gift, den har sprutat in kan barn generellt drabbas hårdare än vuxna.

– Det blir en större dos per kroppsenhet för barn.

Johanna Nordmark Grass avslutar med en varnade finger för de som försöker ta hand om huggormsbett själva.

– Man ska inte börja med sådant som man ser i Västernfilmer, och försöka suga ut giftet. Det går inte. Eller snöra av armen eller benet, det är bara dumt och större risk att man åsamkar skada än att det blir bra.

Vill du läsa mer om välkända sommarmyter kan du göra det här.

Orm
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!