Här är 10 sommarrelaterade påståenden som antingen är sanna eller rena myter.
Här är 10 sommarrelaterade påståenden som antingen är sanna eller rena myter. - Foto: Martin Meissner/TT, Francisco Seco/AP/TT och Jessica Gow/TT

Kiss, mygg och kramp – här är 10 myter och sanningar om sommaren

Sommaren är här och med det följer också att du behöver förhålla dig till en hel rad udda uppmaningar om när du ska undvika att bada och hur du ska ta hand om ditt ormbett. Men vilka är sanna, och vilka är bara rena myter? Det reder Nyheter24 ut.


Vi har alla hört dem. De återkommer år efter år. Kanske är det en välvillig bekant som hävdar att man kan suga ut giftet ur sitt ormbett, eller en besserwisser till kompis som säger att humlor minsann bränns, snarare än sticks? 

Vi pratar såklart om de seglivade sommarmyterna – eller sanningarna? Nyheter24 benar ut vad som stämmer och inte. 

1. Kiss lindrar smärtan efter sting från brännmanet

Är du en av de som låtit någon kissa på din hud efter att du blivit bränd av en brännmanet, i tron om att det ska lindra smärtan? Då är du också en av de som gått på en långlivad myt.

Faktum är att studier visat att urin i själva verket kan förvärra den påverkan som brännmanetens gift har. 

Foto: Mats Schagerström/TT

Istället rekommenderar 1177 Vårdguiden följande tre åtgärder:

  1. Skölj bort manetens bränntrådar, som ofta sitter kvar på huden, med havsvatten. 
  2. Skrapa eller dra bort envisa bränntrådar som inte vill lossna med hjälp av till exempel ett betalkort eller silvertejp. 
  3. Skölj den rena hudytan med varmt vatten.
  4. Använd en receptfri salva, innehållandes hydrokortison eller lidokain, för att lindra smärta och klåda ytterligare.

2. Vissa personer är mer populära bland myggen

Foto: Sara Johannessen Meek/NTB/TT

Är det så att mygg gillar vissa mer än andra? Ja, det stämmer faktiskt. 

Vad som avgör hur populär du blir bland myggen är hur ditt svett luktar. Några typer av svettlukt tenderar nämligen att attrahera de blodsugande insekterna. Läs mer om det här.

3. Kalla drycker är bäst att dricka i värme

För de flesta känns det kanske konstigt att dricka någonting annat än en isande kall dryck mitt under sommarens värmebölja, men det kan då vara läge att tänka om. 

Ja, detta är någonting av en semi-sanning. Även om kalla drycker aldrig skadar kan det i vissa fall vara bättre att ta sig en varm kopp kaffe eller te i den gassande solen. 

Foto: Jessica Gow/TT

Forskning har nämligen kunnat visa hur varma drycker kan minska mängden värme som lagras i din kropp eftersom dessa drycker gör att vi svettas mer. 

För att till exempel en varm kopp java ska sänka din kroppstemperatur krävs dock rätt förutsättningar: minimalt med kläder så att svetten kan dunsta snabbt.

4. Humlor bränns snarare än sticks

Foto: Martin Meissner/TT

Vem har inte hört någon säga att "humlor sticks inte, de bränns"? Så är dock inte fallet. Humlehonor har, precis som getingar och bin, en tagg och kan stickas. 

Men taggen är tunn och kan därför upplevas som att den bränns när den i själva verket sticker dig.

5. Man får kramp om man badar efter maten

Alla barn har förmodligen blivit itutade någon gång att man får kramp om man badar direkt efter att man ätit mat. Ligger det någon sanning i det då? Nej, här har vi att göra med ännu en myt. 

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Enligt Svenska Livräddningssällskapet är det snarare tvärtom: om du simmar på tom mage får du lättare kramp. Läs mer om det här.

6. Håret växer snabbare på sommaren

Att man känner ett större behov av att klippa topparna hos frisören efter sommaren är inte inbillning, utan håret växer faktiskt snabbare under sommaren.

Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

I värme får man nämligen ett ökat blodflöde i hårsäcken, vilket enligt forskning från Karolinska Institutet gör att hårets tillväxttakt i sin tur ökar. 

7. Blixten slår aldrig ner på samma ställe två gånger

Det är inte helt ovanligt att man, när sommaren visar sig från sin sämsta sida, får höra någon säga att blixten minsann inte slår ner på samma ställe två gånger. 

Foto: Johan Nilsson/TT

Men det stämmer inte.

– Det är en myt, även om det är sällsynt att det händer. I höga torn kan det hända flera gånger, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, till SVT.

8. Giftet från ett huggormsbett kan sugas ut

Att stöta på en huggorm under sommarmånaderna är inte helt ovanligt och den som har otur kan till och med bli biten av giftormen. 

Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

En uppmaning som spridits i årtionden är att man, efter ett sådant bett, ska suga ut giftet innan det hinner sprida sig i blodet. Men detta är en myt och enligt 1177 Vårdguiden kan detta till och med förvärra tillståndet eftersom bettet kan bli infekterat. 

9. När det mulet kan man inte bränna sig

Många är av uppfattningen att man inte kan bränna sig, och därmed inte behöver solkräm, när det är mulet ute.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB/TT

Det här är en myt och stämmer alltså inte.

– Är det ett tunt molntäcke så kommer det igenom upp till 90 procent strålning och en disig dag kan du bränna dig ordentligt, säger Jan Lapins, hudspecialist vid Karolinska universitetssjukhuset, till Ny Teknik

10. Om svalorna flyger lågt blir det regn

Ja, är det en skröna eller finns det någon sanning i påståendet att regn väntar om svalorna börjar flyga lågt? Enligt ornitologen Olof Jönsson är det faktiskt sant.

Foto: Hasse Holmberg/TT

– Svalor och dess nära släkting tornseglaren äter enbart flygande insekter. Beroende på hur högt insekterna flyger så anpassar de sin flyghöjd. Är det vad vi upplever som dåligt väder, blåsigt och regnigt, så flyger insekterna mycket lägre och följaktligen gör svalorna och tornseglarna det också, säger han till SVT

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.