Annie Lööf kan bli statsminister.
Annie Lööf kan bli statsminister. - Foto: Claudio Bresciani/TT.

Expertens teori: Annie Lööf kan bli statsminister

Annie Lööf kan bli Sveriges nya statsminister. Åtminstone under ett år, fram till valet 2022. Det menar statsvetaren Johan Hellström. "Lööf är nummer två på min lista", säger han till SVT.


Sveriges politiska läge är minst sagt osäkert. Statsminister Stefan Löfven fälldes på måndagen under en misstroendeomröstning i riksdagen. Han har nu till tisdag den 29 juni på sig att komma fram till en lösning.  

Det finns några olika vägar Löfven kan välja. Ett alternativ för statsministern är att försöka få Vänsterpartiet och Centern att komma överens – på så vis kan han få en rödgrön majoritet. Han kan även välja att avgå eller att utlysa extraval. 

Statsvetaren Johan Hellström, som forskar om regeringsbildningar på Umeå universitet, har en teori som kanske inte varit helt uppenbar tidigare. Han menar nämligen att det inte helt osannolikt att Annie Lööf bli statsminister.  

– Det är en tillfällig regering som jag tror att både Socialdemokraterna, Miljöpartiet och till och med Vänsterpartiet skulle kunna tolerera, säger han till SVT Nyheter. 

Detta har hänt en gång tidigare – år 1978 var dåvarande Folkpartiets partiledare Ola Ullsten statsminister i ett år, inför valet. 

Riskabelt att utlysa extraval

En annan person som uttryckt en vilja att bli statsminister är Moderatledaren Ulf Kristersson. För att det ska ske behöver han bilda KD, L och SD. Den gruppen har dock i nuläget bara 174 av de 175 mandat som krävs för att vinna majoritet i riksdagen. 

Johan Hellström tror samtidigt att denna konstellation kommer få Löfven att undvika extraval. 

– Det skulle vara en enorm chansning av Löfven att utlysa extraval den här veckan. Utfallet kommer troligtvis inte förändra den parlamentariska situationen och i värsta fall kan SD, M och KD få egen majoritet, säger han till SVT Nyheter.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!