Derek Chauvin döms till 22,5 års fängelse för att ha dödat George Floyd.
Derek Chauvin döms till 22,5 års fängelse för att ha dödat George Floyd. - Foto: AP/TT & Stella Pictures.

Dödade George Floyd – det straffet får Derek Chauvin

Derek Chauvin är mannen som dödade George Floyd den 25 maj 2020. På fredagskvällen fick han sitt straff, efter en mycket uppmärksammad rättegång. Den tidigare polismannen döms till 22,5 års fängelse.


En video där den dåvarande polismannen Derek Chauvin trycker sitt knä mot amerikanen George Floyds nacke i över nio minuter spreds över hela världen i maj 2020. Vid flera tillfällen under "gripandet" vädjade Floyd, som låg nedtryckt mot marken, om att han inte kunde andas. När Derek Chauvin tog bort knät från Floyd var han död.

Fallet ledde till protester mot rasism, diskriminering och polisbrutalitet över hela världen. 

På fredagskvällen blev det klart att den sparkade polismannen döms till 22,5 års fängelse. 

Domstolen i Minneapolis finner Chauvin skyldig under tre punkter – second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter. 

– Domen grundar sig på ett missbruk av en maktposition och den särskilt hänsynslösa behandlingen av George Floyd. Du förbjuds även bland annat att inneha skjutvapen, ammunition och explosiva ämnen under resten av ditt liv, sa domaren till Chauvin.

Floyds familj ville se hårdare straff

Åklagaren hade yrkat på 30 års fängelse och George Floyds familj hade velat se ett högre straff. Under rättegången fick flera av Floyds familjemedlemmar vittna. Floyds sjuårige dotter var först ut och berättade vad hon hade velat säga till sin pappa.

– Jag saknar dig och älskar dig.

Floyds bror Philonise Floyd berättade att han fortfarande drömmer mardrömmar. 

– I ett år har jag återupplevt hans död. Jag ber domstolen om att ge Derek Chauvin högsta möjliga straff, utan möjlighet till permission eller tidig frigivelse.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.