Söndag 14 Aug
Stockholm

Snart kan du se meteorregnet Perseiderna – datumen du bör ha koll på

Snart kan du bevittna meteorregnet Perseiderna!
Snart kan du bevittna meteorregnet Perseiderna!. Foto: Unsplash

Nästa chans att bevittna meteorregnet Perseiderna får vi inte förrän år 2126. Därför har Nyheter24 listat vilka datum du har möjlighet att se spektaklet i Sverige!

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ta med dig en dejt, en picknickfilt och lite filtar en natt i augusti för kanske världens bästa dejtidé – nämligen att gå och se meteorregnet Perseiderna!

Vart 133:e år

Det är kometen Swift-Tuttle som kommer fara förbi det inre solsystemet mellan Jupiter och Solen. Ett sådant fenomen sker bara vart 133:e år och skapar vackra stjärnfall.

Rester, alltså stoft och småsten, från kometen ter sig som ett slinga över solsystemet. Varje gång jorden rör sig in i slingan och stoftet faller in i vår atmosfär syns de som en unik ljusshow på himlen.

Värms upp

När meteorregnet Perseiderna träffar atmosfären rör de sig i en hastighet på omkring 60 kilometer per sekund. Det i sin tur leder till att luften framför blir så ansträngd att den värms upp till över 1 000 grader.

Det är vad som gör att meteorerna brinner upp och voilá – vi ser ett stjärnfall.

När, hur och var?

För att få ta del av den magnifika synen bör du befinna dig utomhus, långt bort från storstadsljusen natten mellan den 12 och 13 augusti. Det är nämligen då som Perseiderna når sin kulmen och är det klar himmel kan du se upp emot 100 stjärnfall per timme.

Vanligtvis går det att se mellan två och åtta stjärnfall per timme med blotta ögat, så det är minst sagt en natt du inte vill missa.

Om du är upptagen just den natten i mitten på augusti finns det fler chanser. Perseiderna går nämligen att ta del av under perioden 17 juli och 24 augusti i år, skriver Illustrerad Vetenskap.

Det blir nog en dejt ingen av er kommer glömma!

Ska du se Perseiderna?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.