Flera tusen omärkta barngravar har upptäckts i södra Kanada.
Flera tusen omärkta barngravar har upptäckts i södra Kanada. - Foto: Gorm Kallestad/TT, Unsplash

Upplopp i Kanada – över tusen barngravar upptäckta

Över 1 000 barn från ursprungsbefolkningen har hittats i omärkta gravar i Kanada. Upptäckten ledde till upplopp landet runt och nationaldagen den 1 juli ställdes in.


I Calgary, Kanada upptäcktes tusen omärkta barngravar, med barn från landets ursprungsbefolkning, upptäcktes. Det ska handla om cirka 1 150 barn som hittades vid tidigare katolska internatskolor. Området är en tidigare brittisk koloni och är än i dag en del av Samväldet.

I flera årtionden kidnappades barnen från sina familjer och blev både misshandlade och förbjudna att tala sina egna språk. Under alla år var det flera tusen som försvann spårlöst.

Statyer välta

Nyheten spred sig över landet och vreden har ökat allt mer. På nationaldagen riktade många riktade ilskan mot två statyer som föreställde brittiska drottningar, drottning Elizabeth och den tidigare brittiska regenten Victoria.

– Hon (drottning Victoria) betyder inget för mig mer än att politiken och kolonialismen hon stod för fortfarande styr oss fram till denna minut, säger Belinda Vandenbroeck, en överlevare från en katolsk internatskola, till tv-kanalen CBC.

Inställd nationaldag

Även i storstaden Montreal har upploppen pågått. En staty föreställande James Cook, en brittisk upptäcktsresande, välts. 

Nationaldagen ställdes in på flera håll i landet. Mycket sägs bero på att dagen är kopplad till kolonialtiden, skriver New York Times.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!